Baby uitzetlijst – Wat heb je nodig voor een pasgeboren baby?

Als nieuwe ouder komt er veel op je af. Bijvoorbeeld welke babyspullen je allemaal nodig hebt. Maar hoe weet je welke babyspullen musthaves zijn en welke je ook later kunt aanschaffen? Met mijn baby uitzetlijst weet jij precies welke babyspullen je in huis moet halen. Je kunt de uitzetlijst printen of de items direct online afvinken.

Mijn online baby uitzetlijst kun je hieronder op de pagina gebruiken. Je kunt de items die je hebt aangeschaft direct afvinken en die keuze wordt een jaar onthouden. Super handig!

Wil je de baby uitzetlijst liever afdrukken, dat kan natuurlijk ook. Download de babyuitzet checklist dan als PDF door het formulier hieronder in te vullen.

Download Baby Uitzetlijst PDF
LM – Baby Uitzetlijst
Maximaal 1x per week leuke tips en nieuwe artikelen. Uitschrijven kan op elk moment.
Alles wat je nodig hebt voor een pasgeboren baby

Online baby uitzetlijst

De baby uitzetlijst die je hieronder vindt is interactief. Dat betekent dat je items kunt afvinken. Als je op een later moment terugkeert naar deze pagina, zullen deze items nog steeds afgevinkt zijn. Hartstikke handig om stap voor stap jouw baby uitzet compleet te maken.
De legenda hieronder laat zien wat de verschillende icoontjes betekenen. Wil je de prijs weten van een artikel, dan klik je op het winkelwagentje. Er opent een nieuwe pagina van een partner website. Daar kun je de prijzen zien en eventueel het artikel ook aanschaffen.
Item afvinken
Musthaves pasgeboren baby
Meer info
Prijzen bekijken

Voor de bevalling

  • Kraampakket
    Als je thuis wilt bevallen heb je een kraampakket nodig. Hierin vind je belangrijke dingen die je als moeder nodig hebt na de bevalling. Denk onder andere aan kraamverband, maandverband, kompressen, desinfecterende handgel en een flesje alcohol. Ook als je in het ziekenhuis gaat bevallen, is een kraampakket handig om in huis te hebben. Ben je aanvullend verzekerd, dan is de kans groot dat je het kraampakket van je zorgverzekering krijgt. Lees alles over kraampakketten en welke je moet kopen.

Babykleding

  • 10 rompertjes
    Rompertjes ga je ontzettend veel gebruiken. Zorg dus dat je er voldoende in huis hebt. Aangeraden is 3 rompertjes in de maat 50/56 en ook 3 rompertjes in de maat 56/62 in huis te hebben. Je weet ten slotte niet van te voren hoe groot jouw kindje gaat zijn.
  • 6 stuks bovenkleding
    Boven het rompertje komt de bovenkleding. Afhankelijk van of het winter of zomer is, zijn dit truitjes of T-shirts. Om het jezelf tijdens het aan- en uitkleden makkelijk te maken, kies je voor T-shirts of truien met drukknopen en/of een overslag.
  • 5 broeken of leggings
    Je wilt ook de beentjes van jouw baby lekker warm houden. Dit doe je door over het rompertje een broek of legging te trekken. Joggingbroeken met elastiekband zijn vaak erg prettig. Daarnaast kun je kijken naar onesies of sokbroekjes waarbij de sokken vast zitten aan de broek.
  • 5 paar sokjes
    Het is erg belangrijk om alles van je pasgeboren baby warm te houden. Dus ook de voetjes. Hiervoor gebruik je babysokjes van maat 10-12. Zorg dat je ook alvast sokjes van maat 13-15 in huis haalt, voor als de voetjes van jouw baby snel groeien.
  • 2 mutsjes (katoen)
    Een baby verliest erg veel warmte via het hoofd. Om ervoort te zorgen dat jouw baby goed op temperatuur blijft, maak je gebruik van een katoenen mutsje. Deze zijn zacht en ademen goed, zodat het niet TE warm kan worden.
  • Jasje of vestje
    Baby’s krijgen het erg snel koud. Zeker als je naar buiten gaat, bijvoorbeeld als je terugkomt uit het ziekenhuis, is het belangrijk een warm vestje of jasje bij de kleine aan te doen. Is het hoogzomer, dan kies je voor een dunner zomerjasje.
  • Babyslofjes
    Babyslofjes kun je over de sokken heen doen. Dit zorgt er vaak voor dat de sokjes beter blijven zitten en dat de voetjes nog warmer blijven. Zeker als je naar buiten gaat.
  • Kledingskast voor de baby
    Baby’s hebben ontzettend veel kleding nodig. Daarnaast groeien ze er vaak snel uit. Om alles netjes en overzichtelijk op te bergen, is een kledingkast voor babykleding zeker geen overbodige luxe.

Verschonen

  • 50 newborn luiers (wegwerp)
    Een baby wordt helaas niet zindelijk geboren. Je hebt dus, zeker in het begin, heel wat luiers nodig. 50 newborn luiers zorgen ervoor dat je even vooruit kunt.
  • 20 wasbare luiers (ipv wegwerp)
    Wil je geen wegwerpluiers gebruiken, dan kies je voor wasbare luiers. In dat geval heb zeker 20 wasbare luiers nodig en ook inlegluiers (wegwerp of wasbaar).
  • 6 hydrofiele washandjes
    Licht vochtige hydrofiele washandjes zijn ideaal om je baby mee te poetsen. Als jij liever geen wegwerp billendoekjes gebruikt, zijn hydrofiele washandjes onmisbaar. Daarnaast zijn ze heel handig om je baby in bad mee te wassen.
  • Billendoekjes
    Om tijdens het verschonen de billen van jouw baby schoon te vegen, gebruik je billendoekjes. Deze doekjes zijn zacht en vochtig waardoor ze prettig zijn voor de huid van jouw baby.
  • Luierzalf (sudocreme / zinkzalf)
    Door de ontlasting van je baby kan het gaan broeien in de luier, met luieruitslag tot gevolg. Om de huid van je baby te beschermen en/of te herstellen, kun je gebruik maken van luierzalf.
  • Aankleedkussen
    Een aankleedkussen gebruik je voor het aan- en uitkleden van je baby. Door de vorm van het kussen, blijf je baby veiliger op de commode liggen en daarnaast is het aankleedkussen ook lekker zacht. Gebruik een hoes voor het aankleedkussen, zodat je alleen die hoeft te wassen en het aankleedkussen zelf schoon blijft.
  • 3 hoezen aankleedkussen
    Het is handig een aantal hoezen voor jouw aankleedkussen te kopen. Een ongelukje zit nu eenmaal in een klein hoekje en weet je zeker dat je altijd een schone bij de hand hebt.
  • Commode
    De commode is het commandocentrum voor het verschonen van jouw baby. Deze (lade)kast op handige stahoogte, is meestal de plek waar je het aankleedkussen op hebt liggen. In de lade(s) kun je dingen leggen die je nodig hebt, zoals rompertjes, babykleding en extra luiers. Vaak is het handig een mandje met producten die je snel nodig hebt op de commode te zetten. Dit zijn dingen zoals een thermometer, luierzalf en extra billendoekjes.
  • Luieremmer
    Een vieze luier moet je toch ergens kwijt. En geloof me, deze lieve kleine schattige baby’s kunnen geuren produceren waar je u tegen zegt. Zeker als een luier wat langer in een normale vuilnisbak ligt, gaat dit ontzettend stinken. Een luieremmer is geurdicht. Dit voorkomt dat er teveel pittige aroma’s door je huis gaan zweven. Zet de luieremmer naast de commode, wel zo handig.

Verzorging

  • Vitamine D
    Een pasgeboren baby heeft naast extra voeding ook vitamine D nodig voor een gezonde groei. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten, tanden, spieren en de afweer van jouw baby. Extra vitamine D geef je tot de kleine 4 jaar is.
  • Vitamine K
    Vitamine K zorgt voor een goede bloedstolling. Een tekort kan bij pasgeboren baby’s bloedingen veroorzaken. Deze bloedingen kunnen ernstig zijn, vooral als ze in de hersenen ontstaan. Extra vitamine K geef je daarom de eerste 12 weken aan jouw baby.
  • 2 digitale thermometers
    Na de bevalling is het belangrijk geregeld de temperatuur van jouw baby en jezelf te controleren. Om zo hygiënisch mogelijk te werk te gaan, gebruik je twee verschillende rectale thermometers. Wil je slechts 1 thermometer aanschaffen, zorg dan dat je elke keer na gebruik de thermometer goed schoonmaakt met 70% alcohol. Voor het inbrengen van de thermometer kun je wat vaseline gebruiken.
  • Babyolie
    Babyolie is ideaal om de huid van jouw baby mee te verzorgen, soepel te houden en uitdroging te voorkomen. Je kunt het bijvoorbeeld na het badderen gebruiken om de huid van je baby mee in te smeren.
  • Babyborstel of kammetje
    Niet elke baby heeft even veel haar bij de geboorte. Toch is een babyborstel of kammetje handig, bijvoorbeeld om kwaaltjes zoals berg te behandelen.
  • Baby nagelvijltje
    Nageltjes van een baby groeien erg snel. Om ervoor te zorgen dat ze zichzelf niet kunnen krabben, is het belangrijk de nageltjes kort te houden. De eerste 3 maanden zijn de nagels echter nog te zacht om te kunnen knippen. Om deze reden gebruik je een speciale baby nagelvijl. Deze zijn vaak van karton gemaakt.
  • Baby nagelschaartje of knipper
    Is jouw baby al wat groter, dan kun je de nageltjes in plaats van vijlen gaan knippen. Dit kan met een speciale baby nagelknipper of baby nagelschaar. Deze schaartjes hebben afgeronde hoeken.
  • Baby zonnebrand (50+)
    De huid van een pasgeboren baby is erg kwetsbaar en absoluut niet bestand tegen UV-straling. Ga je naar buiten met jouw kleine, dan is het aan te raden om de huid in te smeren met speciale baby zonnebrand.
  • 2 fopspenen en speenkoord
    Een fopspeen kan een lifesaver blijken om jouw baby rustig te krijgen. Zuigen heeft namelijk een kalmerend effect op baby’s. Belangrijk is wel om pas met een fopspeen te starten, als je zeker weet dat de borstvoeding goed gaat.

Doekjes

  • 16 hydrofiele luiers
    Deze doeken gebruik je eigenlijk voor alles. Je kunt ze inzetten als spuugdoek, handdoek na het badderen, maar ook als matrasbeschermer aan het hoofdeind en als inbakerdoek. Kortom, hoe meer van deze doeken je in huis hebt, hoe prettiger.
  • 6 spuugdoekjes
    Jouw baby zal in het begin nog geregeld wat voeding teruggeven. Om ervoor te zorgen dat jouw kleding niet onder komt te zitten tijdens het boeren, leg je een spuugdoekje over je schouder. In de praktijk worden deze speciale spuugdoekjes echter vaak vervangen door hydrofiele luiers.
  • 6 monddoekjes
    Monddoekjes worden gemaakt van badstof en worden gebruikt om de mond van jouw kleine mee schoon te maken. Hoewel deze doekjes handig zijn, zou ik zelf gewoon voldoende hydrofiele luiers inslaan.

In bad gaan

  • Babybadje met standaard
    Een babybadje is erg handig om jouw baby makkelijk te kunnen wassen. Pasgeboren baby’s gaan 2 a 3 keer per week in bad. Door het badje op een badstandaard te plaatsen, zorg je ervoor dat je geen last krijgt van je rug. Lees meer over babybadjes en welke soorten er zijn of bekijk de beste babybadjes van 2024.
  • Tummy tub
    Naast een babybadje kan het ook fijn zijn om een Tummy tub aan te schaffen. Deze bademmer is doorzichtig waardoor je mooie foto’s kunt maken van jouw kleine. Daarnaast is het voor een baby een prettige ervaring en voelt het alsof ze terug zijn in de baarmoeder. Het is met een Tummy tub wel lastiger om je kleine te wassen.
  • Badolie voor baby’s
    De huid van een baby droogt erg snel uit. Voor de eerste badjes kan het daarom goed zijn wat badolie speciaal voor baby’s toe te voegen. Zo voorkom je uitdroging van de huid.
  • Zeepvrije wasgel
    Om jouw baby te wassen maak je gebruik van zeepvrije wasgel die speciaal voor baby’s geschikt is.
  • Babyshampoo
    Wil je de haartjes van jouw baby wassen, dan gebruik je speciale babyshampoo.
  • 2 badcapes
    Een badcape is een soort handdoek met een capuchon eraan vast. Door je baby direct uit bad in een badcape te wikkelen, kun je hem lekker warm houden en direct afdrogen. Zeker in de koudere maanden is een badcape aan te raden. In de zomer kun je ook gebruik maken van een extra grote hydrofiele luier.
  • Badthermometer
    De temperatuur van het water in een babybadje is erg belangrijk. Deze moet altijd tussen de 36 en 38 graden zijn. Om dit goed te kunnen controleren, maak je het liefst gebruik van een badthermometer. Deze zijn ook in allerlei leuke vormen te krijgen, waardoor het direct ook een soort badspeeltje is.

Borstvoeding

  • 3 voedingsbh’s
    Veel vrouwen gebruiken tijdens de periode van borstvoeding een speciale voedingsbh. Deze bh’s geven voldoende steun en kunnen daarnaast makkelijk bij de cup geopend worden. Hierdoor kun je baby voeden, zonder allerlei toeren te hoeven uithalen.
  • Zoogcompressen
    Zoogcompressen zijn bedoeld om lekkende moedermelk op te vangen. Ze voorkomen dat je bh en t-shirt nat worden. Zoogcompressen zijn pads die je in je bh stopt. In principe vervang je deze meerdere keren per dag, afhankelijk van hoeveel melk uit je borsten komt.
  • Elektrische borstkolf
    Als je borstvoeding geeft dan blijft de productie van melk in de borsten op gang. Soms ben je niet in de buurt van je baby om deze melk te geven. De hoeveelheid melk in de borst hoopt zich dan op en hier kan je last van krijgen. Met een elektrische borstkolf kun je deze melk opvangen en eventueel koel bewaren om op een later tijdstip alsnog aan jouw baby te geven. Bekijk mijn overzicht met de beste borstkolven.
  • Bewaarzakjes voor moedermelk
    Als je gaat kolven heb je uiteraard iets nodig om de melk in op te vangen. Hier kun je speciale bewaarzakjes voor aanschaffen. Hierop kun je met stift noteren welke dag en tijd je de melk hebt gekolfd.
  • Tepelzalf tegen tepelkloven
    Het geven van borstvoeding kan erg gevoelig zijn voor je tepels, met soms tepelkloven tot gevolg. Door gebruik te maken van tepelzalf zorg je dat jouw tepels extra beschermd zijn.
  • Voedingskussen
    Een voedingskussen gebruik je ter ondersteuning van je arm en baby. Zo kun je op ontspannen wijze borstvoeding geven, zonder dat je aan het “vechten” bent om de baby aan de tepel te houden.

Flesvoeding

  • Flesvoeding
    Soms lukt het niet (gelijk) om borstvoeding te geven. In dat geval is flesvoeding een uitkomst. Flesvoeding is melkpoeder waar de belangrijkste voedingsstoffen voor een baby aan zijn toegevoegd. Zorg dat je 1 pak in huis hebt als backupplan, mocht borstvoeding geven niet lukken.
  • 3 flessen en 3 spenen
    Flesvoeding geef je met een speciale fles. Deze zijn voorzien van een afschroefbare speen. Er zijn veel verschillende spenen te vinden. Welke jouw baby nodig heeft is lastig vooraf te bepalen. Een kraamverzorgen kan hier advies in geven.
  • Flessenwarmer
    Met een flessenwarmer kun je de flesvoeding opwarmen tot de juiste drinktemperatuur voor een baby. Hoewel een flessenwarmer handig is, kan je de flessen ook opwarmen in een pannetje met warm water. Let dan wel goed op dat de flesvoeding niet TE warm wordt.
  • Flessenborstel
    Het is erg belangrijk dat de flessen en spenen waarmee je flesvoeding geeft goed schoon zijn. Om deze schoon te maken kun je een flessenborstel gebruiken. Je kunt hiervoor ook prima een afwasmachine gebruiken overigens, maar wellicht vind je dit geen prettig idee.
  • Doseerbakje / Melkpoedertoren
    Doseerbakjes (ook wel melkpoedertoren genoemd) zijn ideaal om snel een fles te kunnen maken. Je kunt in deze bakjes namelijk vooraf de juiste dosering doen. Zo hoef je tijdens het maken van de fles niet meer na te denken hoeveel poedermelk erbij moet. Vooral handig als je op pad gaat met de kleine of als je in de nacht snel een fles moet maken.

Babykamer / Woonkamer

  • Babyfoon
    Hoewel je jouw kleine natuurlijk niet graag uit het oog verliest, zul je niet altijd naast je baby blijven zitten als die slaapt ;-). Op dat soort momenten is een babyfoon een handige manier om toch in de gaten te houden hoe het gaat. Sommige babyfoons hebben tegenwoordig ook video opties, zodat je kunt zien wat jouw kleine allemaal uitspookt. Om je te helpen, heb ik een artikel geschreven waar je op moet letten bij het kopen van een babyfoon. Bekijk ook het overzicht met de beste babyfoons in 2024.
  • Kinderstoel
    Zodra jouw baby zelf kan zitten is een goede kinderstoel erg prettig. Bijvoorbeeld als je hapjes eten wilt geven, maar ook om samen te spelen met blokjes, boekjes of ander speelgoed.
  • Schommelstoel
    Een schommmelstoel heeft een kalmerend effect op jouw baby. Bijvoorbeeld tijdens het geven van borstvoeding kan een schommelstoel een erg prettig plekje zijn.
  • Box
    Hoewel je het liefst de hele dag je baby knuffelt, is het voor een baby goed om af en toe in een box te liggen. Zo kunnen ze zich ontwikkelen en goed leren bewegen. Bijvoorbeeld door te oefenen met omrollen en buikliggen (kracht ontwikkelen in verschillende spieren zoals de nek). Let altijd goed op je kleine in de box en blijf in de buurt.
  • Boxkleed
    De box is vaak gemaakt van hout. Dit ligt uiteraard niet lekker voor een baby. Om die reden leg je een boxkleed in de box. Deze zijn gemaakt van zachte stof en voorzien van leuke prints die jouw baby stimuleren.
  • Wipstoeltje
    Een wipstoeltje is ideaal als afwisseling voor het liggen in een box. Je hebt als ouder even de handen vrij, bijvoorbeeld om te koken, en jouw kleine kan de wereld vanuit een nieuw perspectief gadeslaan. Goed voor de ontwikkeling al laat je een baby niet te lang of onbeheerd in een wipstoeltje zitten.
  • Speelgoed en knuffeltjes
    Voor de ontwikkeling van jouw baby is het goed om speelgoed en knuffeltjes in bijvoorbeeld de box te hebben liggen. Er is allerlei baby speelgoed te koop. Kijk goed of het geschikt is voor pasgeboren baby’s.

Onderweg

  • Autostoelje groep 0+
    Een autostoeltje uit de groep 0+ categorie is onmisbaar. Je mag je baby namelijk alleen in een autostoeltje van die categorie vervoeren als ze net geboren zijn. Als je jouw baby uit het ziekenhuis wilt meenemen, heb je deze dus sowieso nodig.
  • Kinderwagen
    Zonder kinderwagen kom je nergens. Helaas zijn kinderwagens niet goedkoop. Om je te helpen, heb ik een artikel geschreven waar je op moet letten bij het kopen van een kinderwagen. Je kunt ook de beste kinderwagens van 2024 bekijken.
  • Luiertas
    Een luiertas is volgens veel ouders onmisbaar. In deze tas doe je schone luiers (vandaar de naam), maar ook billendoekjes, spenen, speelgoed, melkpoedertoren, hydrofiele luiers en nog veel meer. Vaak kun je een luiertas kopen die speciaal voor jouw kinderwagen geschikt is. Zo kan je hem met makkelijk aan de kinderwagen hangen. Bekijk de beste luiertassen en rugzakken van 2024.
  • Verschoonmatje
    Onderweg je baby verschonen doe je liever niet op een vieze harde grond. Een verschoonmatje is in die gevallen ideaal. Deze kun je makkelijk opvouwen en meenemen in de luiertas.
  • Draagzak
    Is jouw baby onrustig of wil je zelf de kleine graag dicht bij je dragen? Dan is een draagzak de perfecte oplossing. Vaak schommelen ze lekker in slaap door het gewieg en het geluid van je harslag. Daarnaast heb jij de handen vrij en voelt het tegelijk intiem met jouw baby.
  • Reiswieg of campingbed
    Ga je op vakantie, dan is een reiswiegje of campingbed perfect. Makkelijk mee te nemen, maar wel een vertrouwd bedje voor jouw kleine.
  • Babynestje
    Een babynestje zorgt voor een veilige omgeving buiten de wieg, waardoor je als ouder eventjes je handen vrij hebt. Door de opstaande rand kunnen ze er namelijk niet uitrollen. Let op, laat je baby niet onbeheerd achter in een babynestje, zeker niet als ze al zijn begonnen met omrollen.

Slapen

  • Ledikant of wiegje
    Een wiegje gebruik je vaak de eerste maanden na de geboorte om je baby in te laten slapen (of een co-sleeper). Deze kun je naast je bed zetten zodat je altijd in de buurt bent. Is jouw baby al wat groter, dan gaan ze in een ledikant slapen.
  • Matras voor in ledikant
    Een baby slaapt veel en brengt daarom veel tijd door in het wiegje of ledikant. Zorg dus voor een goed en veilig matras dat geschikt is voor baby’s!
  • Co-sleeper
    Een co-sleeper is een wiegje of ledikant wat je tegen je eigen bed aan kunt schuiven (en vastmaakt). Bij een co-sleeper kun je 1 zijde omlaag schuiven, waardoor je baby dichtbij is als je bijvoorbeeld in de nacht moet voeden. De baby ligt echter wel veilig op zijn eigen slaapplek.
  • 2 moltons
    Een molton beschermt het matras in het ledikant tegen vocht. Geen probleem dus als er een ongelukje is, want je hoeft enkel de molton te wassen. Het matrasje blijft zo netjes en hygiënisch.
  • 3 hoeslakens
    Een hoeslaken gaat om het matras en de molton heen. Zo ligt jouw baby op een lekker zacht en makkelijk te verschonen oppervlak.
  • 3 bovenlakens
    Een baby slaapt nog niet onder een dekbed, maar onder een laken. Dit noemen we een bovenlaken. Afhankelijk van hoe warm het is, kun je dit laken combineren met 1 a 2 dekens. Deze dekens leg je weer op het bovenlaken. Zorg dat je een babybedje altijd zo opmaakt dat de voeten van jouw baby het voeteneinde bijna raken. Zo voorkom je dat de baby onder het laken terecht komt tijdens het woelen.
  • 2 dekentjes van katoen of wol
    Je gebruikt onder de 2 jaar nog geen dekbed. Dit kan snel te warm worden voor je baby. Je maakt het bed van een baby op met een bovenlaken en eventueel, als het kouder is, 1 a 2 dekentjes daarbovenop van katoen of wol.
  • 2 slaapzakjes
    Je kunt ervoor kiezen je baby in een babyslaapzak te laten slapen. In een slaapzak kunnen baby’s zich niet loswoelen of per ongeluk onder de dekens kruipen. Er zijn verschillende babyslaapzakjes te verkrijgen (gewatteerd of niet), afhankelijk van de tijd van het jaar en hoe warm het is. Sommige slaapzakjes hebben de mogelijkheid om de mouwen af te ritsen als het warm is.
  • 2 metalen kruiken
    Een pasgeboren baby kan zichzelf niet goed warm houden. Een warme kruik kan dan de oplossing zijn. Het is wel belangrijk dat je een naadloze en metalen kruik kiest die NIET lekt. Doe de warme kruik altijd in een kruikenzak of gebruik een hydrofiele luier of handdoek om ervoor te zorgen dat de baby niet tegen de hete kruik aan komt te liggen.
  • 2 kruikenzakken
    Een kruikenzak zorgt ervoor dat de hete kruik niet rechtstreeks in contact met de huid van jouw baby kan komen. De kruikenzak is vaak gemaakt van zachte stof die de warmte van de kruik op een prettige manier afgeeft. Wil je geen kruikenzak aanschaffen, dan kun je ook een hydrofiele luier of handdoek gebruiken.
  • Nachtlampje
    Een nachtlampje zorgt ervoor dat je baby niet in het volledige duister ligt. Dat kan je baby namelijk als onprettig ervaren. Daarnaast is een beetje licht handig als je in de kamer komt kijken hoe het met je baby is.

Indicatie babyuitzet kosten volgens het Nibud

Als je gaat shoppen voor babyspullen, kom je er al snel achter dat baby’s veel nodig hebben. De kosten die dat met zich mee brengt moet je niet onderschatten. Om nieuwe ouders een idee te geven, heeft het Nibud een lijst gemaakt met indicatieve prijzen voor de verschillende babyproducten.

Uiteraard is de uiteindelijke prijs voor een product geheel afhankelijk van de keuzes die je zelf maakt. Niet alle producten heb je direct nodig (kijk goed naar de musthaves) en daarnaast maakt het vaak ook uit welk merk je kiest.

ProductBedrag in euro
Box met matras109
Boxkleed29
Buggywagen100
Kinderstoel120
Autostoeltje115
Kinderwagen520
Matrasbeschermer11
Flesje en speen11
Flessenwarmer30
Flessenreiniger2,50
Melkpoedercontainer3
Buikdrager119
Babyfoon55
Weekendbedje50
Traphekje50
Wipstoeltje50
Luiertas60
Luiers49,55 (per maand)

Bron (17-08-2023) – Nibud – Wat kost een kind?

Baby uitzetlijst – veelgestelde vragen

Wat is een baby uitzetlijst?

Een baby uitzetlijst is bedoeld als houvast voor nieuwe ouders. Met deze handige checklist weet je exact wat je nodig hebt voor jouw pasgeboren baby. Niet alles items heb je trouwens direct nodig. Kijk dus goed wat musthave babyspullen zijn en welke je eventueel later nog kunt aanschaffen.

Waarom heb je een baby uitzetlijst nodig?

Voor nieuwe ouders is het vaak overweldigend welke spullen een baby allemaal nodig heeft. Om die reden bestaan er baby uitzetlijsten. Deze helpen je op weg met de belangrijkste babyspullen en vertellen erbij waarom je het nodig hebt.

Wanneer begin je met een baby uitzetlijst?

Het is handig om alle babyspullen een maand voor je uitgerekende datum in huis te hebben. Het is ten slotte niet ideaal om met een zwangere buik te shoppen. Daarnaast is het een rustig idee als je enkel op de kleine hoeft te focussen en niet op het compleet maken van je baby uitzet.

Wat zijn de kosten van een babyuitzet?

De totale kosten van een babyuitzet liggen volgens het Nibud op 834 euro. Daarbij is 178 euro voor kleding, 213 euro voor verzorging en 443 euro voor de babykamer opgenomen. Uiteraard bepaal je zelf de totale kosten aan de hand van keuzes die je maakt. Sommige merken en producten zijn nu eenmaal duurder dan andere.

Tips voor jouw baby uitzetlijst

Om jouw baby uitzet compleet te maken, heb ik een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet. Zo weet je zeker dat je de benodigde babyspullen op tijd bij elkaar hebt verzameld.

  • Tweedehands – Niet alle babyspullen hoef je nieuw aan te schaffen. Kijk bijvoorbeeld eens op Marktplaats voor een ledikant of commode. Grote kans dat je die voor een mooie prijs op de kop kunt tikken.
  • Lenen – Heb jij vrienden die al eerder een kleintje hebben mogen verwelkomen? Grote kans dat ze nog babyspullen hebben liggen die jij kunt gebruiken.
  • Huren – Sommige babyspullen kun je huren op de momenten dat je het echt nodig hebt.
  • Online shoppen – In het begin van je zwangerschap heb je misschien nog energie genoeg om langs allerlei winkels te gaan. Naarmate je zwangerschap vordert, kan ik me voorstellen dat je daar minder zin in hebt. Met een online baby uitzetlijst kun je dan prima online de spullen bij elkaar shoppen.
Download Baby Uitzetlijst PDF
LM – Baby Uitzetlijst
Maximaal 1x per week leuke tips en nieuwe artikelen. Uitschrijven kan op elk moment.

Meer vragen?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, neem dan contact op via [email protected] en ik help je graag verder.

Foto van auteur

Als vader van drie prachtige dochters, weet ik goed wat er allemaal op je af komt als je voor het eerst papa of mama wordt. Babyvraag.nl is bedoeld om (nieuwe) ouders te helpen hun weg te vinden in het ouderschap.