Top 25 kolfapparaten 2024 – Vergelijk de beste borstkolven

Foto van auteur
Laatste update op

Borstkolven worden gebruikt om de melkproductie te stimuleren en ervoor te zorgen dat je altijd een voorraad moedermelk beschikbaar hebt. De beste borstkolf is afhankelijk van jouw situatie. Ben je altijd in de buurt van je baby of reis je veel, bijvoorbeeld voor werk? In dit artikel vind je een compleet overzicht met de beste kolfapparaten voor elke situatie. Van simpele handkolf tot elektrische borstkolf en handige handsfree kolfapparaten.

Top 3 – Beste kolfapparaten van 2024

Handkolf

 • Goedkoopste optie
 • Makkelijk meenemen als backup

Elektrische Borstkolf

 • Maakt vrijwel geen geluid
 • Past op 99,98% van alle tepelmaten

borstkolf handsfree

 • Ingebouwde accu met USB-C
 • Ultrastil met slechts 45dB

Wat is een borstkolf?

Borstkolven zijn ontworpen om moeders die borstvoeding geven te helpen bij het efficiënt afkolven en verzamelen van moedermelk.

Borstkolven zijn verkrijgbaar in verschillende typen, waaronder handkolven en elektrische opties. Binnen de elektrische varianten zijn er enkele, dubbele en handsfree opties te onderscheiden.

 • Waarom zijn kolfapparaten nodig – Borstkolven spelen een cruciale rol bij het op peil houden van de melkproductie van een vrouw. Als de melk niet afgenomen wordt, bijvoorbeeld door drinken van de baby, zal de melkproductie verminderen. Daarnaast kan eventuele spanning op borsten verlicht worden door te kolven.
 • Handkolf – De goedkoopste optie is om een hand kolfapparaat aan te schaffen. Deze kun je meenemen en als backup inzetten, mocht je de melk niet direct aan je baby kunnen geven.
 • Elektrische borstkolf – Tegenwoordig zien we steeds meer vrouwen die gebruik maken van elektrische kolfapparaten. Binnen deze categorie vind je enkele, dubbele, draadloze en handsfree kolfapparaten.
 • Handsfree borstkolf – Binnen de elektrische borstkolven zijn de handsfree kolven in opkomst. Deze optie geeft vrouwen de mogelijkheid op discrete wijze te kolven, terwijl ze door kunnen gaan met andere dingen.

Vergelijk de beste borstkolven in 2024

In de onderstaande tabel vind je belangrijke kenmerken van borstkolven. Zo kun je snel en gemakkelijk vergelijken welke borstkolf het beste bij jou past. Bekijk bovenaan dit artikel mijn top 3 borstkolven.

Babvraag.nl aanrader
Budget optie
sorteer op naam sorteer op advies sorteer op prijs
Of klik op de kolom labels hieronder om te sorteren
Swipe links en rechts voor alle data
meer info (klik)
Mijn advies
Richtprijs in euro
Elektrische borstkolf
Dubbele borstkolf
Handsfree kolven
BPA-vrij
Vaatwasser reiniging
Massage / stimulatie
Gesloten systeem
Geluid (decibel)
Gewicht (gram)
Afkolfniveaus
Borstschilden / opzetstukken
Philips Avent SCF430/01 25 NEE NEE NEE JA JA NEE N.V.T. N.V.T. 400 N.V.T. 1
Haakaa Siliconen Borstkolf 20 NEE NEE NEE JA JA NEE N.V.T. N.V.T. 500 N.V.T. 1
Medela Harmony 25 NEE NEE NEE JA JA NEE N.V.T. N.V.T. 150 N.V.T. 1
Elvie Curve 40 NEE NEE NEE JA JA NEE N.V.T. N.V.T. 120 N.V.T. 1
Dr. Brown’s Handkolf 50 NEE NEE NEE JA JA NEE N.V.T. N.V.T. 495 N.V.T. 1
Hegen Handkolf SoftSqround 50 NEE NEE NEE JA JA NEE N.V.T. N.V.T. ? N.V.T. 1
Medela Swing Maxi Flex 160 JA JA NEE JA JA NEE JA ? 220 2 2
Medela Swing Flex 110 JA NEE NEE JA JA NEE JA ? 220 2 2
Medela Swing Maxi 175 JA JA NEE JA JA NEE JA 45 325 9 2
Medela Freestyle TOP 320 JA JA JA JA JA NEE JA 58 300 9 2
Luvion Vienna 200 JA NEE JA JA JA JA JA ? ? 28 4
Medela Solo 105 JA NEE NEE JA JA NEE JA 45 250 9 1
Dr. Brown’s Elektrische Borstkolf 120 JA NEE NEE JA JA NEE JA ? 340 21 1
Elvie Pump (Enkel) TOP 330 JA NEE JA JA JA JA JA 32 225 7 2
Elvie Pump (Dubbel) 600 JA JA JA JA JA JA JA 32 225 7 2
Lola & Lykke Smart 150 JA NEE NEE JA JA JA JA ? 380 15 1
Elvie Stride (Enkel) 200 JA NEE JA JA JA JA JA ? 300 10 1
Elvie Stride (Dubbel) 280 JA JA JA JA JA JA JA ? 300 10 1
Medela Solo (Hands-Free) TOP 170 JA NEE JA JA JA NEE JA 45 250 9 1
Philips Avent SCF395/31 TOP 140 JA NEE NEE JA JA JA JA ? 370 24 1
Philips Avent SCF397/31 TOP 240 JA JA NEE JA JA JA JA ? 370 24 1
Koalaa Pro 90 JA JA NEE JA JA JA JA ? ? 12 1
NurtureGoods Dual Efficient Smart 3.0 TOP 110 JA JA NEE JA JA JA JA ? ? 9 1
Vulpes Goods BabyCare PRO TOP 140 JA JA JA JA NEE JA JA 40 160 6 4
Vulpes Goods BabyCare MAX 180 JA JA JA JA NEE JA JA 40 230 27 4
Vulpes Goods BabyCare 110 JA JA JA JA NEE JA JA 40 200 9 4
De informatie in deze tabel is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Mocht je toch een foutje vinden, laat het weten via mijn contact pagina.

Beste handkolven

De meest simpele manier om te kolven, is door het gebruik van een handkolf. Deze kolfapparaten zijn zeer betaalbaar en makkelijk mee te nemen. Zo kun je bijvoorbeeld naast een elektrische borstkolf voor thuis, ook een handkolf aanschaffen als backup voor onderweg.

 • Goed betaalbaar, makkelijk meenemen, handig als backup

Beste Handkolf

Elvie Curve Borstkolf

Elvie Curve Borstkolf

De Elvie Curve borstkolf is een unieke handkolf die je rechtstreeks in je BH kunt plaatsen. Afkolven gebeurd door op het siliconen zakje te drukken. De universele vorm van de Elvie Curve zorgt ervoor dat het op vrijwel iedere borst past.

 • Makkelijk draagbaar, past in een BH
 • Universele vorm, past zich aan borst aan
 • 120 ml melk afkolven
 • Gemaakt van voedselveilige siliconen

Handkolf Alternatieven

Beste enkele elektrische borstkolven

In jouw zoektocht naar de beste enkele elektrische borstkolven, zijn er verschillende kenmerken waar je op kunt letten. Een goed kolfapparaat moet voldoende zuigkracht hebben om effectief moedermelk te kunnen afkolven. Ook is het belangrijk dat het kolfapparaat comfortabel is in gebruik, bijvoorbeeld met zachte flexibele borstschilden.

Een enkele elektrische borstkolf biedt de mogelijkheid om 1 borst per keer te kolven. Wil je beide borsten tegelijk kolven, dan kies je voor een dubbel elektrisch kolfapparaat.

 • Sneller en efficiënter dan een handkolf

Beste Elektrische Kolf

Philips Avent SCF395/31 (Enkel)

Philips Avent SCF395/31 (Enkel)

De Philips Avent SCF395 is een compacte en stille elektrische borstkolf. De borstkolf kan worden gebruikt met netstroom. Ben je op zoek naar een draadloze optie, bekijk dan de SCF396. De Philips Avent SCF395 heeft 8 stimulatie- en 16 afkolfinstellingen. Daarnaast beschikt dit kolfapparaat over een automatische overgang tussen verschillende modussen. De ingestelde waarden worden onthouden voor een volgende kolfsessie.

 • Natural Motion voor optimale melkstroom
 • Maakt vrijwel geen geluid
 • Makkelijk te reinigen
 • Beschikt over een geheugenfunctie
 • Past op 99,98% van alle tepelmaten (tot 30 mm)
 • Makkelijk start/pauze-knop

Elektrische Alternatieven

 • Medela Solo - Ingebouwde accu met USB-C, stille borstkolf met 45dB, 6 kolfsessies met volle accu, 9 voorgeprogrammeerde kolfniveaus.
 • Medela Swing Flex - Werkt op AA-batterijen en netstroom, simuleert zuigritme van baby met 2-Phase Expression® technologie.
 • Dr. Brown’s Elektrische Borstkolf - Oplaadbare accu gaat 90 minuten mee, Lichtgewicht en voorzien van praktisch handvat.
 • Lola & Lykke Smart - 9 expressie standen (natuurlijke zuigkracht), 6 stimulatie instellingen, zeer discreet, klein en vrijwel geruisloos.

Beste dubbele elektrische borstkolven

Een dubbele elektrische borstkolf heeft uiteraard als voordeel dat je sneller meer moedermelk kunt kolven. Voor moeders met een druk schema kan dit een belangrijke reden zijn om te kiezen voor een dubbel kolfapparaat.

Daarnaast toont onderzoek aan dat een dubbele borstkolf zorgt voor een extra toeschietreflex en 18% meer melk. Hierdoor worden de borsten beter geleegd en heeft de gekolfde melk een hoger vetgehalte. Dit hogere vetgehalte kan bijvoorbeeld voor prematuur geboren baby's goed zijn.

Nog een belangrijke factor om te kiezen voor een dubbel kolfapparaat, is de verhoging van de melkproductie. Doordat de borsten beter geleegd worden, stimuleert dit jouw lichaam de melkproductie op peil te houden of zelfs te verhogen.

 • Sneller kolven, hogere melkproductie, hoger vetgehalte gekolfde melk

Beste Dubbele Kolf

Philips Avent SCF397/31 (Dubbel)

Philips Avent SCF397/31 (Dubbel)

De Philips Avent SCF397 is een compacte en stille dubbele elektrische borstkolf. De borstkolf kan enkel worden gebruikt met netstroom. Ben je op zoek naar een draadloze optie, bekijk dan de SCF396. De borstkolf heeft 8 stimulatie- en 16 afkolfinstellingen. Daarnaast beschikt deze borstkolf over een automatische overgang tussen verschillende modussen. De ingestelde waarden worden onthouden voor een volgende kolfsessie.

 • Natural Motion voor optimale melkstroom
 • Maakt vrijwel geen geluid
 • Makkelijk te reinigen
 • Beschikt over een geheugenfunctie
 • Past op 99,98% van alle tepelmaten (tot 30 mm)
 • Makkelijk start/pauze-knop

Dubbele Kolf Alternatieven

 • Koalaa Pro - 9 zuigkracht niveaus en 3 zuigmodi, oplaadbaar met grote 2500 mAh accu, inclusief 2 PPSU babyflessen, speen en kolfdagboek.
 • NurtureGoods Dual Efficient Smart 3.0 - Pressure pulse massage techniek, grote 3400 mAh oplaadbare accu, 9 verschillende afkolfniveaus instellen en geheugenfunctie.
 • Medela Swing Maxi - Bijna geruisloos met 45dB, ingebouwde accu met USB-C, tot 6 kolfsessies met volle accu, 9 voorgeprogrammeerde kolf combinaties.

Beste handsfree borstkolven

We zien steeds vaker het gebruik van handsfree kolfapparaten. Deze elektrische borstkolven doe je in een normale BH of een speciale voedingsbh. Ze zijn ideaal voor vrouwen die discreet willen kolven, maar wel door willen gaan met andere activiteiten. Zeker de stillere varianten zijn tegenwoordig nauwelijks hoorbaar.

Handsfree kolven heb je in enkele en dubbele varianten. Zo kun je de voordelen van een dubbele borstkolf met die van een handsfree kolfapparaat combineren.

 • Discreet kolven terwijl je verder gaat met andere activiteiten

Beste HandsFree Kolf

Medela Solo (Hands-Free)

Medela Solo (Hands-Free)

De Medela Solo (Hands-Free) enkele elektrische borstkolf biedt aanzienlijke verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger, de Swing Flex. Zo heeft de Solo (Hands-Free) een ingebouwde accu voor 6 afkolfsessies en is hij merkbaar stiller met slechts 45 decibel. Ook kun je 9 afkolfniveaus instellen.

 • Elektrische hands-free borstkolf (enkel)
 • 2-Phase Expression® technologie
 • Ingebouwde accu met USB-C opladen
 • Tot 6 kolfsessies met volle accu
 • Merkbaar stiller dan voorganger met 45 dB
 • 9 voorgeprogrammeerde kolf combinaties

HandSFree Alternatieven

 • Medela Freestyle - Dubbele borstkolf, 9 afkolfniveaus instellen, 2-Phase Expression® technologie (imitatie van zuigritme baby), ingebouwde accu met USB-C, tot 8 kolfsessies met volle accu.
 • Vulpes Goods BabyCare PRO - Dubbele borstkolf, 4 verschillende modi (waaronder stimulatie), incl. informatief e-book "Alles over borstvoeding", incl. handige reistas.
 • Elvie Stride (Enkel) - Ziekenhuiskwaliteit borstkolf (grote zuigkracht), ook in dubbele variant verkrijgbaar, 10 niveaus instellen (stimulatie en afkolven), incl. extra lange slang, hoes en oplaadkabel.
 • Elvie Pump (Enkel) - Stilste pomp op de markt (slechts 32dB), ook verkrijgbaar in dubbele variant, incl. 2 flessen 150ml + deksels, incl. 2 bandjes voor bijpassende BH.
 • Luvion Vienna - Massagemodus met 5 verschillende niveaus, 28 afkolfniveaus in te stellen, zeer compleet geleverd met o.a. 4 borstschilden, incl. handig opbergtasje en flessenborstel.

Veelgestelde vragen borstkolven

Een goed kolfapparaat kiezen kan soms wat overweldigend zijn. In dit artikel vind je maar liefst 26 opties. Dat zijn er nogal wat. Om de juiste keuze te maken, heb ik een aantal vragen voor je op een rijtje gezet. Zo kun je voor jezelf bedenken welke borstkolf het beste bij jouw wensen past.

Hoe kies ik de juiste borstkolf voor mij?

Bedenk goed wat voor levensstijl je hebt. Ga je vaak op pad, dan is een draagbare elektrische (handsfree) borstkolf wellicht iets voor jou. Heb je geen haast en zoek je een budget optie, dan kun je kijken of een handkolf iets voor jou is.

Waar moet ik op letten als ik een borstkolf ga kopen?

Hoe belangrijk individuele kenmerken zijn, hangt samen met jouw levensstijl en wensen. De volgende vragen kunnen van belang zijn bij de aanschaf van een borstkolf. Hoeveel geluid maakt de borstkolf, heeft de borstkolf een gesloten systeem, hoeveel zuigstanden zijn er, welke modi heeft de borstkolf, kan ik de onderdelen makkelijk reinigen.

Moet ik een handkolf of elektrische borstkolf kopen?

Elektrische borstkolven zijn efficiënter, zeker voor regelmatig gebruik. Handkolven bieden echter een goedkoop alternatief voor als je het slechts sporadisch gaat gebruiken.

Is het veilig om een gebruikte borstkolf te kopen of moet ik voor een nieuwe kiezen?

Om hygiënische redenen is het raadzaam om een nieuwe pomp te kiezen. Kies je er toch voor om een gebruikte borstkolf aan te schaffen, zorg dan dat je deze extra goed steriliseert voor gebruik.

Welke borstkolf maakt het minste geluid?

Met slechts 32 decibel is de Elvie Pump (Enkel) de stilste borstkolf op de markt. Wil je meer weten, bekijk dan eens deze video met een geluid vergelijking van 20 borstkolven.

Wat is een gesloten systeem?

Een gesloten systeem heeft een gesloten barrière tussen de kolfset en de motor. Hierdoor krijgen bacteriën en schimmels geen kans om zich te nestelen in de kolfmotor.

Wat is een borstschild?

Het borstschild is het trechtervormige gedeelte van de kolf dat rond de borst en tepel past. Het is belangrijk om de juiste maat te kiezen, zodat de melkstroom optimaal is en er geen verstoppingen of een verminderde melkproductie optreedt.

De Elvie Curve borstkolf is een unieke handkolf die je rechtstreeks in je BH kunt plaatsen. Afkolven gebeurd door op het siliconen zakje te drukken. De universele vorm van de Elvie Curve zorgt ervoor dat het op vrijwel iedere borst past.

 • Makkelijk draagbaar, past in een BH
 • Universele vorm, past zich aan borst aan
 • 120 ml melk afkolven
 • Gemaakt van voedselveilige siliconen

De Philips Avent SCF395 is een compacte en stille elektrische borstkolf. De borstkolf kan worden gebruikt met netstroom. Ben je op zoek naar een draadloze optie, bekijk dan de SCF396. De Philips Avent SCF395 heeft 8 stimulatie- en 16 afkolfinstellingen. Daarnaast beschikt dit kolfapparaat over een automatische overgang tussen verschillende modussen. De ingestelde waarden worden onthouden voor een volgende kolfsessie.

 • Natural Motion voor optimale melkstroom
 • Maakt vrijwel geen geluid
 • Makkelijk te reinigen
 • Beschikt over een geheugenfunctie
 • Past op 99,98% van alle tepelmaten (tot 30 mm)
 • Makkelijk start/pauze-knop

De Philips Avent SCF397 is een compacte en stille dubbele elektrische borstkolf. De borstkolf kan enkel worden gebruikt met netstroom. Ben je op zoek naar een draadloze optie, bekijk dan de SCF396. De borstkolf heeft 8 stimulatie- en 16 afkolfinstellingen. Daarnaast beschikt deze borstkolf over een automatische overgang tussen verschillende modussen. De ingestelde waarden worden onthouden voor een volgende kolfsessie.

 • Natural Motion voor optimale melkstroom
 • Maakt vrijwel geen geluid
 • Makkelijk te reinigen
 • Beschikt over een geheugenfunctie
 • Past op 99,98% van alle tepelmaten (tot 30 mm)
 • Makkelijk start/pauze-knop

De Medela Solo (Hands-Free) enkele elektrische borstkolf biedt aanzienlijke verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger, de Swing Flex. Zo heeft de Solo (Hands-Free) een ingebouwde accu voor 6 afkolfsessies en is hij merkbaar stiller met slechts 45 decibel. Ook kun je 9 afkolfniveaus instellen.

 • Elektrische hands-free borstkolf (enkel)
 • 2-Phase Expression® technologie
 • Ingebouwde accu met USB-C opladen
 • Tot 6 kolfsessies met volle accu
 • Merkbaar stiller dan voorganger met 45 dB
 • 9 voorgeprogrammeerde kolf combinaties

Wat kun je nu doen?

 • Deel dit bericht op sociale media
 • Deel jouw ervaring door een reactie achter te laten
 • Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte
 • Lees gerelateerde artikelen of bekijk het blog
Babyvraag.nl Nieuwsbrief
Standaard Nieuwsbrief
Maximaal 1x per week leuke tips en nieuwe artikelen. Uitschrijven kan op elk moment.
Foto van auteur

Als vader van drie prachtige dochters, weet ik goed wat er allemaal op je af komt als je voor het eerst papa of mama wordt. Babyvraag.nl is bedoeld om (nieuwe) ouders te helpen hun weg te vinden in het ouderschap.

Deel je mening of stel een vraag