In dit artikel neem ik je mee langs alle vragen die je over babyfoons kunt hebben. We bespreken de belangrijkste soorten en waarvoor ze wel of niet geschikt zijn. Ik leg je uit welke kenmerken belangrijk kunnen zijn als je een babyfoon gaat kopen en we bespreken goede babyfoon merken.
Kortom, na dit artikel ben jij een expert op het gebied van de babyfoons en schaf je vol vertrouwen een babyfoon aan die past bij jouw wensen.
Welke babyfoon past bij mij
Een goede babyfoon die past bij jou en jouw baby, is voorzien van precies de juiste kenmerken voor jouw leefomgeving en levensstijl. Om je op weg te helpen bij het kiezen van de beste babyfoon voor jouw situatie, heb ik een aantal overwegingen opgeschreven.
Leefomgeving
Hoewel je het wellicht niet direct verwacht, toch speelt jouw leefomgeving een rol in de keuze voor jouw babyfoon.
- Stadsleven – Als je in een drukke stad woont, zijn er meer technische apparaten in de buurt. Dit kan zorgen voor interferentie op het signaal van jouw babyfoon. Het is niet de bedoeling dat je ineens de baby van de buren hoort huilen, of erger, je hoort jouw eigen baby niet omdat het signaal niet goed doorkomt.
- Landelijk gebied – Woon je meer afgelegen, dan heeft jouw babyfoon gelukkig minder of geen last van interferentie. Je zult wellicht dan meer moeten nadenken over de afstand die de babyfoon moet overbruggen.
Levensstijl en dagelijkse activiteiten
Niet elke ouder heeft dezelfde levensstijl. Toch heeft dit wel invloed op de keuze voor de beste babyfoon voor jou en je baby.
- Actieve levensstijl – Ben je een ouder met actieve levensstijl en reis je veel, dan is een langere accuduur van belang. Ook is een lichtgewicht babyfoon in dat geval prettig. Een babyfoon met mobiele telefoon app kan ervoor zorgen dat je alleen een baby-unit nodig hebt. Ideaal, want dan heb je weer minder mee te sjouwen.
- Dagelijkse routine – Ben je meer van de dagelijkse routine en staat de babyfoon altijd op dezelfde plek? Wellicht is een babyfoon met video opties dan iets voor jou.
Zoals je ziet is het belangrijk om goed te bedenken waar je de babyfoon voor wilt gaan gebruiken. Niet elke situatie vraagt namelijk om dezelfde soort babyfoon. Gelukkig is er op de babyfoon markt tegenwoordig een hoop te kiezen. Laten we hieronder eens bekijken uit welke soorten babyfoons je allemaal kunt kiezen.
Welke babyfoon soorten zijn er
Ga er maar even voor zitten, want in de babyfoon markt valt een hoop te kiezen. Toch is het vooral belangrijk om je niet te laten leiden door allerlei fancy features, maar vooral te kijken naar wat jij voor jouw baby nodig hebt.
Als het goed is heb je na het lezen van de vorige paragrafen een beeld welke levensstijl jij als ouder hebt. Zo kun je beter beslissen welke babyfoon bij jou en je baby past.
Audio (Analoog, DECT of PMR)
De “simpelste” babyfoons verzenden alleen audio. Oftewel, je kunt enkel horen of je kindje huilt of onrustig is. Als ouder leer je de geluidjes van je eigen kindje goed herkennen, du dat hoeft geen probleem te zijn. Deze babyfoons zijn vaak goedkoper en bevatten niet al teveel toeters en bellen.
Binnen de audio babyfoons heb je verschillende keuzes voor het verzenden van geluid, namelijk analoge babyfoons, DECT babyfoons en lange afstand babyfoons die gebruik maken van PMR technologie. Daarnaast zijn er ook WiFi babyfoons, maar die worden meestal gebruikt i.c.m. het versturen van video naar bijvoorbeeld jouw smartphone, tablet of een ouder-unit.
Analoge babyfoons
Een analoge babyfoon verstuurd de geluiden die een baby-unit in de babykamer oppikt via elektromagnetische golven. Deze signalen zijn onschadelijk, net zoals normale FM radio dat ook is.
Je moet een analoge babyfoon zelf op een kanaal instellen. Dit doe je op zowel de baby-unit als de ouder-unit. Het kan voorkomen dat je hetzelfde kanaal als de buren kiest. In dat geval kun je elkaar “afluisteren” en ontvang / verzend je ook audio naar andere apparaten.
Voordelen
- Meestal goedkoopste optie
- Eenvoudige bediening
- Geen stralingsgevaar
Nadelen
- Storing op de lijn (afluisteren)
- Stralingsvrij – Een analoge babyfoon is de meest simpele versie van een babyfoon. Deze hebben vaak een prima bereik en zijn stralingsvrij.
- Afluisteren – Nadeel is wel dat in dichtbevolkte gebieden je vrij geregeld ook andere babyfoons of walkie talkie signalen zult oppikken. Niet ideaal dus voor een rustige nacht of als je privacy belangrijk vind.
- SDIPS-technologie – Sommige analoge babyfoons maken gebruik van een techniek om meer kanalen beschikbaar te maken. Dit zorgt ervoor dat je minder snel andere babyfoon of walkie talkie signalen zult oppikken.
DECT babyfoons
DECT staat voor Digital Enhanced Cordless Telecommunications en is een standaard in Europa voor digitale apparaten die in en om het huis gebruikt worden.
DECT babyfoons hebben binnenshuis een bereik van ongeveer 50 meter en buitenshuis van rond de 300 meter. Uiteraard is de “echte” afstand afhankelijk van wat zich in het pad van het signaal bevindt.
Voordelen
- 100% vrij van storingen
- Heel helder geluid
- Praktisch niet te hacken
Nadelen
- Stralingsgevaar
- Niet uitbreidbaar
- Geen afluister probleem – DECT babyfoons verzenden het signaal digitaal via een versleutelde verbinding. Om deze reden heb je geen last van het “afluister” probleem wat met analoge babyfoons ontstaat.
- Niet stralingsvrij – Nadeel van DECT is dat het niet stralingsvrij is. Dit komt omdat het een digitaal signaal is dat vergelijkbaar is met 3G of 4G op een telefoon. Hoe sterk en gevaarlijk de straling van DECT is, is niet compleet duidelijk. Het is daarom aan te raden de babyfoon minimaal 3 meter van je baby neer te zetten, bijvoorbeeld op een kledingkast.
- ECO-modus – Tegenwoordig zenden de meeste DECT babyfoons alleen signalen uit als jouw baby geluid maakt. Dit betekent dat het gevaar voor straling tot een minimum beperkt wordt.
- Niet uitbreidbaar – Doordat baby- en ouder-units bij DECT babyfoons op specifiek op elkaar zijn afgestemd, kun je geen extra-units aanschaffen. Is een unit stuk, dan zal je dus een compleet nieuwe set moeten bestellen.
DECT Best Getest
Philips Avent SCD713/26
Het kristalheldere geluid van de Philips Avent SCD713/26 DECT-babyfoon stelt ouders helemaal gerust. Dankzij de temperatuursensor, het kalmerende nachtlampje en de rustgevende slaapliedjes creëer je een rustgevende omgeving voor je baby.
- Consumentenbond - Beste uit de test 2018
- Terugspreekfunctie
- Super accu, tot wel 24 uur
- ECO-modus (instellen gevoeligheid microfoon)
- Ingebouwde temperatuursensor
- Nachtlampje aanzetten vanaf ouder-unit
DECT Budget
Alecto DBX-85 ECO
De DBX-85 ECO (DECT babyfoon) wordt door veel jonge ouders geroemd vanwege zijn eenvoudige bediening. Je sluit de babyunit aan, laadt de ouderunit op en legt met een simpele druk op de knop verbinding tussen beide. Vanaf nu hoef je alleen maar te zorgen dat je babyfoon opgeladen blijft. Simpeler kan niet.
- DECT-geluidskwaliteit: 100% storingsvrij
- Handige terugspreekfunctie
- Voorzien van ECO-modus
- Nachtlampje met sterretjes
PMR – lange afstand babyfoon
PMR staat voor Personal Mobile Radio en is te vergelijken met de techniek die in portofoons gebruikt wordt. Om deze reden worden het ook wel lange afstand babyfoons of babyfoon met groot bereik genoemd, omdat je vaak kilometers ver bereik hebt.
Voordelen
- Lange afstand tot wel 3 kilometer
- Geen stralingsgevaar
- Makkelijk uitbreidbaar
Nadelen
- Storing op de lijn (afluisteren)
- Bereik – PMR babyfoons zijn geschikt voor lange afstanden, vaak wel tot een aantal kilometer ver.
- Geen straling – PMR babyfoons zijn analoge babyfoons. Om deze reden hoef je je dus geen zorgen te maken om stralingsgevaar.
PMR aanrader
Alecto DBX-80
De Alecto DBX-80 is een PMR babyfoon voor lange afstand. Dat betekent dat je tot wel 3 kilometer bereik hebt met deze babyfoon, ten opzichte van andere babyfoons die soms "slechts" een paar honderd meter ver kunnen.
- Bereik tot maximaal 3 kilometer
- Ingebouwde zaklamp in ouder-unit
- VOX-functie op verschillende gevoeligheden
- Ouder-unit tot 9 uur stand-by tijd
WiFi babyfoons (alleen audio)
Je kunt er ook voor kiezen om een babyfoon aan te schaffen die werkt met een WiFi verbinding. In dat geval ben je niet beperkt tot een bepaalde afstand, maar is het wel van belang dat je een veilig en stabiel netwerk gebruikt.
Meestal worden deze babyfoons gebruikt voor het versturen van zowel audio als videobeelden. Lees daarom snel verder onder deze foto!
Beeldbabyfoon (verbinden met ouder-unit)
Vroeger was het al heel wat als je niet aan de deur hoefde te luisteren of de baby nog sliep. Met een babyfoon kon je elk geluidje volgen van jouw kleine. Tegenwoordig is daar ook de beeldbabyfoon bij gekomen. Je weet nu precies of jouw baby ligt te woelen, onder de deken is gekropen of simpelweg ligt te spelen met knuffels.
Voordelen
- Geluid EN beeld van je kindje
- Exact weten wat je baby doet
- Rustiger gevoel voor ouders
Nadelen
- Vaak duurder
- Privacy, let op hacken
Ook op de markt van de beeldbabyfoon valt er een hoop te kiezen. Zo zijn er bijvoorbeeld beeldbabyfoons waar je meerdere camera’s aan kunt verbinden. Je kunt dan je kindje vanuit allerlei verschillende hoeken in de gaten houden.
Sommige beeldbabyfoons geven je ook de mogelijkheid om in te zoomen, of zelfs de camera te draaien! Het wordt op die manier wel een beetje Big Brother, maar wellicht geeft het jou als ouder wel een veilig gevoel om te weten dat je kindje rustig slaapt.
FHSS verbinding
Als jij een babyfoon met beeld wilt aanschaffen, zul je al snel de FHSS babyfoons tegenkomen. FHSS staat voor Frequency Hopping Spread Spectrum, wat simpelweg betekent dat het signaal telkens via een ander kanaal wordt verstuurd. Dit zorgt ervoor dat deze babyfoons in de praktijk heel lastig te hacken zijn.
Voordelen
- Uitbreidbaar met meerdere units
- Stabiel en storingsvrij
- Veilige verbinding
Nadelen
- Matige beeldkwaliteit
- Beperkt bereik (40 – 60 meter)
- Stabiel en storingsvrij – Beeldbabyfoons die gebruik maken van de FHSS technologie, hebben een stabiel en storingsvrij signaal.
- Veilig – De FHSS babyfoons versturen de beelden via een beveiligde verbinding die telkens van kanaal verspringt. Hierdoor zijn deze beeldbabyfoons in de praktijk lastig te hacken.
- Bereik – Het bereik van FHSS beeldbabyfoons laat wel te wensen over. Vaak is de beeldkwaliteit matig en is de afstand beperkt tot zo’n 40 a 60 meter (afhankelijk van obstakels zoals betonnen muren).
- Uitbreidbaar – FHSS beeldbabyfoons kun je uitbreiden met meerdere units. Zo kun je meerdere camera’s verbinden met de ouder-unit en je kindje vanuit verschillende hoeken in de gaten houden.
Veilig Verbonden Met Camera
Luvion Essential
De Luvion Essential is al langere tijd een veel verkochte beeldbabyfoon. En met goede reden, want in december 2020 werd hij als beste getest door de Consumentenbond. Door de veilige FHSS technologie en het goede bereik (250 meter in open veld), weet je zeker dat je jouw baby goed in de gaten kunt houden. Ook beschikt deze beeldbabyfoon over kamertemperatuur weergave en sluit je tot 4 camera's aan.
- Beste Consumentenbond Dec. 2020
- FHSS technologie zorgt voor veilige verbinding
- 3,5 inch monitor op ouder-unit
- Mogelijkheid om in te zoomen en draaien
- VOX-functie (energiebesparend)
- Nachtzicht tot 5 meter
- Uitbreidbaar tot 4 camera's
- Terugspreekfunctie en 3 slaapliedjes
Dual beeldbabyfoon (verbinden met apps)
Volg je het nog? Er zijn namelijk nog meer soorten beeldbabyfoons, namelijk WiFi beeldbabyfoons. Deze zijn vaak ook te verbinden met een smartphone app. De zogenaamde dual beeldbabyfoon.
WiFi verbinding
Naast de FHSS beeldbabyfoons, zijn er dus ook beeldbabyfoons die gebruik maken van een WiFi netwerk om het signaal te versturen. Afhankelijk van het type dat jij aanschaft, kun je de beelden naar een ouder-unit verzenden, of bijvoorbeeld ook naar jouw smartphone of tablet.
Voordelen
- HD Beeldkwaliteit
- Geen beperking in afstand
- Verbind met meerdere telefoons
Nadelen
- Hackbaar als netwerk onveilig is
- HD beeldkwaliteit – De beeldkwaliteit bij WiFi beeldbabyfoons is vaak heel hoog. Het is echter wel afhankelijk van een sterk en stabiel WiFi signaal.
- Bereik – Het bereik van WiFi beeldbabyfoons is onbeperkt, mits je verbonden bent met een goed WiFi netwerk.
- Meerdere ouder-units – Het is heel makkelijk om WiFi beeldbabyfoons te verbinden met meerdere smartphones of tablets. Ideaal als jouw ouders oppassen en kunnen verbinden met hun eigen smartphone.
- Hackbaarheid – Maak je gebruik van een onbekend WiFi netwerk, let dan goed op of jouw babyfoon niet gehacked wordt.
Beste Met Camera + App
Philips Avent Connected SCD923/26
Deze alleskunner zorgt ervoor dat jij als ouder exact weet hoe het met jouw baby gaat. Full HD video die naar de ouder-unit gestuurd wordt of je mobiele telefoon. Inclusief nachtzicht (night sight), mogelijkheid om in te zoomen en pannen van de camera. Daarnaast kun je ook eigen slaapliedjes inzingen. Kortom, de Philips Avent Connected SCD923/26 heeft alles - en meer - wat je van een beeldbabyfoon verwacht.
- Consumentenbond best getest nov. 2022
- Secure Connect-systeem voor veilige verbinding
- Baby Monitor+-app met WiFi of mobiel internet
- Full HD camera in baby-unit
- Ouder-unit tot 400 meter + 12 uur batterij
- Terugspreekfunctie (spreek + luister tegelijk)
- Ingebouwde kamerthermometer
- Slaapliedjes, rustgevende geluiden, witte ruis
Waarop letten bij kopen van een babyfoon
Als je een babyfoon gaat aanschaffen, zijn er veel dingen waar je op kunt letten. Deze punten heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet. Zo weet je zeker dat je een babyfoon koopt die past bij jou en je baby.
Batterijduur
De batterijduur van een babyfoon is erg belangrijk. Vooral als je hem van plan bent mee te nemen naar plekken waar geen netstroom te vinden is.
- Buitenshuis gebruiken – Ben je een fervent kampeerder en trek je graag de natuur in met je kinderen, dan is het wel zo prettig als de babyfoon een goede accu heeft.
- Flexibele plaatsing – Heb jij een babyfoon unit met camera, dan ben je flexibeler in waar je hem plaatst als de accu lang mee gaat.
- Stroomuitval – In Nederland hebben we hier gelukkig praktisch nooit last van, maar ga je naar gebieden waar de elektriciteit geregeld uitvalt, dan is een goede accuduur van jouw babyfoon erg prettig.
- VOX (eco-modus) – Een babyfoon met VOX functie heeft alleen verbinding tussen ouder- en baby-unit als er geluid op de babykamer is. Dit zorgt voor een langere accuduur en daarnaast minder stralingsgevaar.
Bereik en kwaliteit audio / video
- Soort babyfoon – Niet elke soort babyfoon heeft hetzelfde bereik. Een PMR babyfoon, ook wel lange afstand babyfoon genoemd, heeft een groot bereik. Ook WiFi beeldbabyfoons met een goede verbinding kun je voor langere afstanden gebruiken.
- Obstakels – Hoe ver het bereik van jouw babyfoon is, hangt vaak samen met welke obstakels zich tussen jou en de baby-unit bevinden. Betonnen muren, meerdere verdiepingen of goede isolatie kunnen ervoor zorgen dat het bereik kleiner is dan waarmee de fabrikant adverteert.
- Kwaliteit audio / video – Analoge babyfoons hebben prima audiokwaliteit, maar zijn niet vrij van storing. De audiokwaliteit van DECT babyfoons is daarentegen glashelder. Ook FHSS beeldbabyfoons hebben een goede audio en beeldkwaliteit. Voor de beste beeldkwaliteit (HD), kies je een WiFi verbonden babyfoon. Zorg dan wel dat je een stabiel netwerk gebruikt.
Beeldbabyfoon lenzen
- Verwisselen lenzen – Bij sommige beeldbabyfoons kun je verschillende lenzen op de camera schroeven. Zo kun je kiezen voor een groothoeklens als jouw babykamer wat kleiner is. Wil je meer ingezoomd naar je baby kijken, dan kun je een andere lens opschroeven.
Microfoon
- Gevoeligheid instellen – Bij de meeste babyfoons kun je de gevoeligheid van de microfoon in de baby-unit instellen. Zo weet je zeker dat zelfs de kleinste geluiden van jouw baby worden opgevangen.
Signaalsterkte (storingen)
- Analoog of PMR – Deze babyfoons maken gebruik van hetzelfde principe als FM radio. Om deze reden kan er dus ook storing optreden in het signaal en is afluisteren mogelijk.
- DECT babyfoon – Wil je geen last hebben van storingen in het geluid, kies dan voor een DECT babyfoon. Deze babyfoons zijn beveiligd en niet af te luisteren.
- FHSS beeldbabyfoon – De FHSS beeldbabyfoons hebben een stabiel en storingvrij beeld. De kwaliteit van het beeld is echter matig en het bereik is niet zo groot.
- WiFi beeldbabyfoon – Ook bij WiFi beeldbabyfoons kan storing in het signaal optreden als de netwerkverbinding niet sterk of stabiel is.
Nachtzicht (night vision)
- Infrarood – Om jouw baby ook in het donker te kunnen zien, maken beeldbabyfoons gebruik van infrarood. Alle levende wezens zenden warmte uit in de vorm van elektromagnetische golven (dus ook jouw baby). Met een infraroodcamera kunnen deze golven omgezet worden in nachtbeeld.
Terugspreekfunctie (tweerichtingscommunicatie)
- Twee kanten op praten – Een babyfoon met terugspreekfunctie zorgt ervoor dat je niet alleen de geluiden vanuit de babykamer hoort, maar dat je ook iets terug kunt zeggen. Ideaal om jouw kindje gerust te stellen dat je eraan komt, of om de kleine in slaap te sussen. De meeste babyfoons hebben tegenwoordig een terugspreekfunctie, behalve de meeste analoge babyfoons.
Sensoren voor temperatuur en vochtigheid
- Temperatuur – Een babyfoon die de temperatuur op een babykamer kan meten is erg prettig. Te warm of te koud is beiden niet goed voor jouw kleine namelijk. Gemiddeld wil je de temperatuur ergens rond de 15 tot 18 graden houden. Voor pasgeboren baby’s zal dit wat hoger liggen.
- Vochtigheid – Een babyfoon die de luchtvochtigheid kan meten, geeft jou de rust dat er geen vieze schimmels ontstaan op de babykamer. Bij een te hoge luchtvochtigheid is de babykamer al snel een broeiplek voor bacteriën en schimmels. Zorg dat de luchtvochtigheid tussen de 40 tot 60% blijft.
Sensoren voor beweging en ademhaling (alarmmatjes)
- Extra sensoren – Er zijn babyfoons die reageren op de bewegingen of ademhaling van jouw kleintje. Ze worden geleverd met sensoren die onder het matrasje gelegd worden, vastgeklikt zijn aan de babykleding of als sokje bij jouw baby worden aangedaan. Als er binnen een bepaalde periode geen activiteit wordt gemeten door de sensor, zal er een alarm geactiveerd worden op de babyfoon.
- Geruststelling ouder – Deze extra sensoren kunnen voor ouders een geruststelling zijn, maar weet wel dat ze soms ook valse meldingen geven. Dit kan juist weer voor een onrustig gevoel zorgen, omdat je niet zeker weet of de sensoren te vertrouwen zijn. Bedenk dus voor jezelf goed of het noodzakelijk is. Bij twijfel overleg je altijd met een kinderarts.
Slaapliedjes
- Divers aanbod – Mijn eigen drie dochters vonden het fantastisch om zelf een slaapliedje te kunnen kiezen. Hoewel dat uiteindelijk vaak toch hetzelfde deuntje als de dag ervoor werd, is de optie om te kunnen kiezen uit meerdere slaapliedjes zeker waardevol.
- Slaapritueel – Slaapliedjes worden onderdeel van het ritueel van jouw baby om in slaap te komen. Het geeft rust, vertrouwen en het gevoel van een duidelijke routine.
- Ouder-unit – Meestal kun je het slaapliedje opnieuw aanzetten vanaf de babyfoon ouder-unit. Dat is handig als jouw kleine nog niet helemaal in slaap was, maar het deuntje al afgelopen is.
Nachtlampje
- Niet teveel licht – Een babyfoon met goed nachtlampje zorgt voor net voldoende licht in de babykamer. Zo is jouw kleine niet angstig om te gaan slapen, maar worden ze ook niet wakker gehouden door een overdaad aan licht.
- Bang in het donker – Sommige peuters kunnen wat bang in het donker zijn. Een babyfoon met nachtlampje zorgt dan voor meer vertrouwen. Er zijn ook babyfoons met nachtlampjes die bijvoorbeeld sterren op het plafond projecteren.
Telefoon apps
- Telefoon altijd bij je – Een smartphone als babyfoon gebruiken is uiteraard ideaal. Je hebt tegenwoordig ten slotte je telefoon altijd bij de hand. Als er dus iets met jouw kleine aan de hand is, weet je dat direct.
- Geluid en beeld – Als je gebruik maakt van smartphone apps als babyfoon, kun je geluid en beeld in HD kwaliteit ontvangen.
- Meerdere apparaten tegelijk – Vaak kun je meerdere apparaten tegelijkertijd verbinden bij babyfoons die gebruik maken van smartphone apps. Ideaal als zowel papa als mama de baby in de gaten wil houden.
Veiligheid en beveiliging
- Encryptie en databeveiliging – Als je gebruik maakt van WiFi beeldbabyfoons, dan is het aan te raden om goed te controleren of de verstuurde data goed beveiligd is.
- Afluisteren – Wees je bewust van de risico’s die analoge babyfoons met zich meebrengen op het gebied van privacy. DECT en FHSS babyfoons zijn vaak erg veilig en niet af te luisteren.
- Hacking – Wees je bewust van de risico’s die babyfoons met WiFi met zich mee brengen op het gebied van hacking. Aangezien alles tegenwoordig “aan het internet hangt”, moet je goed letten op mogelijke hack pogingen. Gebruik daarom dus liever geen onbeveiligde netwerken of netwerken waar je de eigenaar niet van kent.
Welke merken babyfoons zijn goed
Er zijn verschillende merken babyfoons verkrijgbaar in Nederland. Een aantal van de grootste aanbieders zijn Alecto, Luvion, Motorola en Philips Avent.
De lijst hieronder is samengesteld op alfabetische volgorde. Daarnaast zijn er drie prijssegmenten gedefinieerd, namelijk laag (💰), middel (💰💰) en hoog (💰💰💰).
Alecto
Over Alecto | Alecto is een zeer bekend merk op de Nederlandse markt voor babyfoons. Ze produceren al jaren betrouwbare en gebruiksvriendelijke producten. |
Prijssegment | 💰💰 |
Bekende modellen | DBX-80, SMARTBABY, DVM serie |
Luvion
Over Alecto | Luvion is al jaren een bekende naam als het om babyfoons met camera gaat. Om die reden is het een populair merk onder (nieuwe) ouders. Luvion is daarnaast een Nederlands bedrijf. |
Prijssegment | 💰💰💰 |
Bekende modellen | Grande Elite 3 Connect, Luvion Essential |
Motorola
Over Alecto | Motorola kent het grote publiek natuurlijk vanwege zijn mobiele telefoons. Ze maken echter ook al jaren babyfoons van hoge kwaliteit. |
Prijssegment | 💰💰 |
Bekende modellen | PIP11, PIP1010, PIP1500, VM35, VM35-2, VM483 |
Philips Avent
Over Alecto | Philips produceert onder de naam Philips Avent allerlei bekende babyproducten, waaronder ook babyfoons. |
Prijssegment | 💰💰 |
Bekende modellen | PIP11, PIP1010, PIP1500, VM35, VM35-2, VM483 |
Veelgestelde vragen over babyfoons
Deze vraag kun je natuurlijk alleen zelf echt beantwoorden. Woon je in een klein appartement met dunne wanden, dan is een babyfoon wellicht minder hard nodig. Toch kan het handig zijn om zeker te weten dat je kindje slaapt, zonder dat je de babykamer binnen hoeft te gaan.
Een babyfoon met camera kan jou als ouder het vertrouwen geven dat je baby veilig is. Je kunt namelijk precies zien wat de kleine aan het uitspoken is. Stel jouw baby is wakker, maar ligt rustig met een knuffel te spelen, dan is het niet direct nodig de babykamer in te gaan. Zonder camera weet je niet of het een knuffel is waar ze mee spelen of dat ze voor het eerst proberen uit het ledikant te klimmen.
Een dual beeldbabyfoon heeft de mogelijkheid om de beelden naar een ouder-unit te sturen, maar ook naar een smartphone of tablet.
FHSS staat voor Frequency Hopping Spread Spectrum. Deze beeldbabyfoons hoppen van kanaal naar kanaal tijdens het versturen van het beeld. Hierdoor zorgen ze dat er een storingsvrije en stabiele verbinding ontstaat. Daarnaast zijn ze niet of nauwelijks te hacken vanwege de beveiligde verbinding. FHSS babyfoons kun je makkelijk uitbreiden met extra units.
DECT staat voor Digital Enhanced Cordless Telecommunications en is een standaard in Europa voor digitale apparaten die in en om het huis gebruikt worden. Door de versleutelde verbinding is een DECT babyfoon niet af te luisteren en versturen ze een helder en storingsvrij signaal. Een DECT babyfoon is helaas niet uit te breiden met een extra unit. Je zult dan een complete extra set moeten aanschaffen.
PMR staat voor Personal Mobile Radio en is te vergelijken met de techniek die in portofoons gebruikt wordt. Om deze reden worden het ook wel lange afstand babyfoons of babyfoon met groot bereik genoemd, omdat je vaak kilometers ver bereik hebt.
Analoge babyfoons zijn helaas NIET storingsvrij. Gelukkig kun je tegenwoordig ook kiezen voor DECT, FHSS of WiFi babyfoons. Deze babyfoons zijn vrij van storing en geven een helder geluid en/of beeld.
Een WiFi beeldbabyfoon met een goede stabiele verbinding, zorg voor HD beeldkwaliteit van jouw baby.
De meeste babyfoons zijn uitbreidbaar met extra units. Uitzondering hierop zijn de DECT babyfoons. Deze kun je helaas niet uitbreiden met een extra unit. Je zult dan een complete extra set moeten aanschaffen.
Een simpele analoge babyfoon kan je al voor 25 tot 30 euro kopen tegenwoordig. Uiteraard is de prijs afhankelijk van de functies die jij in een babyfoon verwacht. Wil je een beveiligde verbinding, naast geluid ook beeld en moeten er meerdere units / camera’s aangesloten kunnen worden? Dan kan de prijs van een babyfoon oplopen tot wel 300 a 350 euro.
Het kristalheldere geluid van de Philips Avent SCD713/26 DECT-babyfoon stelt ouders helemaal gerust. Dankzij de temperatuursensor, het kalmerende nachtlampje en de rustgevende slaapliedjes creëer je een rustgevende omgeving voor je baby.
- Consumentenbond - Beste uit de test 2018
- Terugspreekfunctie
- Super accu, tot wel 24 uur
- ECO-modus (instellen gevoeligheid microfoon)
- Ingebouwde temperatuursensor
- Nachtlampje aanzetten vanaf ouder-unit
De DBX-85 ECO (DECT babyfoon) wordt door veel jonge ouders geroemd vanwege zijn eenvoudige bediening. Je sluit de babyunit aan, laadt de ouderunit op en legt met een simpele druk op de knop verbinding tussen beide. Vanaf nu hoef je alleen maar te zorgen dat je babyfoon opgeladen blijft. Simpeler kan niet.
- DECT-geluidskwaliteit: 100% storingsvrij
- Handige terugspreekfunctie
- Voorzien van ECO-modus
- Nachtlampje met sterretjes
De Alecto DBX-80 is een PMR babyfoon voor lange afstand. Dat betekent dat je tot wel 3 kilometer bereik hebt met deze babyfoon, ten opzichte van andere babyfoons die soms "slechts" een paar honderd meter ver kunnen.
- Bereik tot maximaal 3 kilometer
- Ingebouwde zaklamp in ouder-unit
- VOX-functie op verschillende gevoeligheden
- Ouder-unit tot 9 uur stand-by tijd
De Luvion Essential is al langere tijd een veel verkochte beeldbabyfoon. En met goede reden, want in december 2020 werd hij als beste getest door de Consumentenbond. Door de veilige FHSS technologie en het goede bereik (250 meter in open veld), weet je zeker dat je jouw baby goed in de gaten kunt houden. Ook beschikt deze beeldbabyfoon over kamertemperatuur weergave en sluit je tot 4 camera's aan.
- Beste Consumentenbond Dec. 2020
- FHSS technologie zorgt voor veilige verbinding
- 3,5 inch monitor op ouder-unit
- Mogelijkheid om in te zoomen en draaien
- VOX-functie (energiebesparend)
- Nachtzicht tot 5 meter
- Uitbreidbaar tot 4 camera's
- Terugspreekfunctie en 3 slaapliedjes
Deze alleskunner zorgt ervoor dat jij als ouder exact weet hoe het met jouw baby gaat. Full HD video die naar de ouder-unit gestuurd wordt of je mobiele telefoon. Inclusief nachtzicht (night sight), mogelijkheid om in te zoomen en pannen van de camera. Daarnaast kun je ook eigen slaapliedjes inzingen. Kortom, de Philips Avent Connected SCD923/26 heeft alles - en meer - wat je van een beeldbabyfoon verwacht.
- Consumentenbond best getest nov. 2022
- Secure Connect-systeem voor veilige verbinding
- Baby Monitor+-app met WiFi of mobiel internet
- Full HD camera in baby-unit
- Ouder-unit tot 400 meter + 12 uur batterij
- Terugspreekfunctie (spreek + luister tegelijk)
- Ingebouwde kamerthermometer
- Slaapliedjes, rustgevende geluiden, witte ruis