Kinderwagen kopen in 2024 – Welke soorten & merken en waarop letten?

Foto van auteur
Laatste update op

Een kinderwagen aanschaffen is vaak geen kleine uitgave. Voordat je lukraak een kinderwagen koopt, wil je dus goed geïnformeerd een keuze kunnen maken. Welke soorten kinderwagens zijn er bijvoorbeeld en wat past bij de wensen van mij en mijn baby? Zijn er bepaalde merken die ik juist wel of niet moet kiezen en zo nog meer vragen, maar vooral antwoorden die van jou een kinderwagen expert maken.

In dit artikel neem ik je mee langs alle vragen die je over kinderwagens kunt hebben. We bespreken de belangrijkste soorten en waarvoor ze wel of niet geschikt zijn. Ik leg je uit welke kenmerken belangrijk kunnen zijn als je een kinderwagen gaat kopen en we bespreken goede kinderwagen merken.

Kortom, na dit artikel ben jij een expert op het gebied van de kinderwagens en schaf je vol vertrouwen een knappe bolide voor je kleine spruit aan.

Welke kinderwagen past bij mij

Een kinderwagen met prachtige kleuren en andere tierelantijntjes is natuurlijk hartstikke leuk. Toch heeft een kinderwagen die goed aansluit bij jouw wensen niet alleen te maken met de looks.

Het gaat erom dat je een babywagen vindt die passend is bij jouw levensstijl en de dagelijkse activiteiten die je onderneemt met je baby. Kies je iets wat niet aan die eisen voldoet, dan zul je al snel frustraties voelen. Je gebruikt een kinderwagen ten slotte dagelijks.

Leefomgeving

Misschien verwacht je het niet, maar de plek waar je woont kan grote invloed hebben op hoe jij een babywagen gaat gebruiken.

  • Stadsleven – Woon jij in de stad, dan wil je wellicht een kinderwagen die compact is en goed opvouwbaar. Ik woonde zelf in Amsterdam met onze oudste en 1 van de dingen die ik over het hoofd heb gezien, is het dagelijks omhoog tillen van een te zware kinderwagen naar ons appartement op de 2e verdieping. Ook is makkelijk manoeuvreren in krappe straatjes en winkels een belangrijk punt bij de keuze voor jouw kinderwagen als je in de stad woont.
  • Landelijk gebied – Woon jij in een gebied met veel ruimte, dan kan een wat grotere kinderwagen met voldoende opbergruimte voor boodschappen juist erg prettig zijn.

Levensstijl en dagelijkse activiteiten

Ben jij een ouder met een actieve levensstijl of wellicht juist het tegenovergestelde? Wat het ook mag zijn, beide situaties vragen een ander soort kinderwagen.

  • Actieve levensstijl – Ben jij graag in de natuur en kies je niet voor het gebaande pad? In dat geval kies je eerder voor een lichtgewicht, makkelijk opvouwbare kinderwagen met stevige vering en off-road achtige wielen. Wellicht doe je aan hardlopen en is een baby jogger kinderwagen juist weer heel geschikt.
  • Dagelijkse routine – Heb jij een vaste dagelijkse routine over goed begaanbare wegen? Ga je altijd van A naar B zonder teveel uitstapjes en moet je veel kunnen meenemen, dan kan een grote wat stevigere babywagen juist weer ideaal zijn.

Zoals je ziet loont het om goed na te denken waar je de kinderwagen voor gaat gebruiken en wat voor soort ouder jij bent. Elke situatie vraagt ten slotte om andere oplossing. Gelukkig is er op de kinderwagen markt voor iedereen wat wils, dus lees snel verder om te zien welke soorten kinderwagens er allemaal zijn.

Moeder duwt kinderwagen in de stad
Kies een kinderwagen die goed past bij jouw levensstijl en activiteiten

Welke soorten kinderwagens zijn er

Poeh, heb je even? Tegenwoordig is er voor elke situatie namelijk wel een kinderwagen bedacht. Dat betekent dat het belangrijk is niet zomaar wat te kopen. Kies iets wat goed bij jouw situatie past.

Als het goed is heb je na het lezen van de vorige paragrafen in dit artikel, een beter beeld van jezelf als ouder en wat voor kinderwagen daarbij past. Laten we nu de verschillende soorten babywagens eens doornemen.

Kinderwagen met vaste reiswieg

Alhoewel je deze optie eigenlijk nog maar weinig ziet, wilde ik hem toch benoemen. Deze standaard kinderwagen is uitgerust met enkel een reiswieg die vast aan het onderstel zit. We hebben er ongetwijfeld vroeger allemaal in gelegen.

Tegenwoordig zie je echter de volgende optie vooral, namelijk de 2-in-1 of 3-in-1 kinderwagen, ook wel een combiwagen genoemd.

Combiwagen – Kinderwagen 3 in 1

De combiwagen is tegenwoordig een veel verkochte kinderwagen. Niet zonder reden, want ze zijn ideaal voor de langere termijn en inzetbaar tijdens verschillende leeftijden van jouw kindje.

Er zijn twee opties, de 2-in-1 en de 3-in-1 versie. De 3-in-1 kinderwagens leveren ook een autozitje mee. Ideaal als je vaak op pad gaat met jouw baby.

Wij hebben zelf 10 jaar geleden voor onze oudste dochter een Joolz Day gekocht. Ook met onze jongste van 3 jaar hebben we daar nog veel plezier aan beleefd. Wij kochten de 2-in-1 optie, waarbij we een reiswieg en zitje ontvingen.

  • Reiswieg – Als eerste zal je de reiswieg gebruiken, waarbij jouw baby heerlijk kan liggen. Dit duurt ongeveer tot je baby een maand of 6 is.
  • Zitje – Als jouw baby een maand of 6 tot 9 is, zal je de kinderwagen gaan ombouwen door het kinderzitje erop te klikken. Nu kan jouw kleine de wereld goed tot zich nemen. Waarschijnlijk richt je het zitje eerst richting jou, zodat papa of mama nooit uit zicht is. Na een tijdje wil de kleine meer van de wereld ervaren en kan je het zitje omdraaien.
  • Autozitje – Heb jij een 3-in-1 combiwagen, dan heb je direct ook een autozitje wat je direct uit de auto op jouw kinderwagen kunt klikken.

Voordelen

  • Meerdere kinderwagens in 1
  • Ideaal voor langere termijn
  • Te gebruiken tot ongeveer 4 jaar
  • Makkelijk en snel ombouwen

Nadelen

  • Niet goedkoop
  • Veel onderdelen en zwaarder

Wandelwagen

De volgende soort kinderwagen is de wandelwagen. Deze zijn bedoeld voor baby’s die al zelf kunnen zitten. Meestal is dat ergens tussen de 6 en 12 maanden.

  • Zitje vast aan onderstel – Een wandelwagen heeft een zitje dat vastzit aan het onderstel. Je kunt het dus niet losmaken zoals bij een combiwagen. Het zitje is meestal wel te verstellen, soms ook in een ligstand. Dankzij een gordel blijft jouw baby veilig in de wandelwagen zitten.

Kies jij voor een wandelwagen, dan heb je wederom verschillende opties (ik weet het, de keuze is reuze). Zo kun je kiezen voor een wat meer off-road wandelwagen met stevige banden en goede vering.

Of wellicht is veel ruimte voor boodschappen belangrijker voor jou. In dat geval kies je een wat zwaardere / grotere wandelwagen.

Belangrijk blijft om goed te checken of de wandelwagen ingeklapt kan worden en bijvoorbeeld makkelijk in de achterbak van de auto past.

Voordelen

  • Goedkoper dan een combiwagen
  • Lichter dan een combiwagen
  • Compacter dan een combiwagen
  • Comfortabeler dan een buggy

Nadelen

  • Pas gebruiken als baby kan zitten
  • Zwaarder dan een buggy
Moeder duwt kinderwagen tijdens de herfst
Lekker op stap met de kinderwagen tijdens de herfst

Duowagen en kinderwagens voor tweelingen

Heb jij twee kindjes die qua leeftijd dicht op elkaar zitten? Of misschien heb je een tweeling? Dan is waarschijnlijk een kinderwagen voor 2 kinderen, ook wel een duowagen genoemd, voor jou de beste optie. Duowagens zijn namelijk kinderwagens met een extra zitje.

Duowagens heb je in verschillende soorten (uiteraard). Zo zijn er duowagens waarbij de zitjes achter / tegenover elkaar zitten (in de lengte). Ook kunnen de zitjes naast elkaar (side-by-side) of boven elkaar geplaatst zijn.

Dit heeft allemaal weer invloed op hoe groot de duowagen is en bijvoorbeeld hoe gemakkelijk hij in te klappen is.

Duowagen – Zitjes in de lengte

Duowagens waarbij de zitjes in de lengte zijn geplaatst, zijn wat lastiger te besturen. Door de lengte is de wendbaarheid niet optimaal en heeft de kinderwagen een grote draaicirkel. Ook kun je de stoeltjes vaak minder ver plat leggen (ligstand).

Wel leuk is dat je de rijrichting van de zitjes vaak zelf kunt aanpassen. Zo kun je ervoor kiezen beide kinderen naar voren te laten kijken, naar jou als ouder of naar elkaar.

Voordelen
  • Ideaal voor een smalle gang
  • Rijrichting van zitjes instellen
  • Uit elkaar houden ruziënde kids 👍
Nadelen
  • Minder goed wendbaar
  • Zitjes niet in ligstand verstelbaar

Duowagen – Zitjes naast elkaar

Duowagens waarbij de zitjes naast elkaar zijn geplaatst, ogen vaak erg breed. Het vergt ook zeker wat oefening als je door smalle gangen of winkelpaden moet manoeuvreren.

Wel is dit type kinderwagen vaak lekker stabiel omdat het gewicht goed verdeeld is. De wendbaarheid is meestal prima op orde en de draaicirkel is een stuk kleiner dan bij de optie “duowagen – zitjes in de lengte”.

Voordelen
  • Goed wendbaar
  • Stabiel door verdeling gewicht
  • Zitjes rechtop of in ligstand
  • Kindjes hebben beiden goed zicht
Nadelen
  • Breed en lastig door deuren
  • Zitjes niet in ligstand verstelbaar
  • Niet heel compact ingeklapt

Duowagen – Zitjes boven elkaar

En dan hebben we nog de optie waarbij de zitjes (schuin) boven elkaar geplaatst zijn, de zogenaamde tandem kinderwagen.

Kijk als je een tandem kinderwagen koopt goed welke versie je kiest (oh my, weer verschillende versies….). Je kunt kiezen uit een baby + peuter versie of een tweelingen versie. Enkel bij de versie voor tweelingen kun je twee autozitjes monteren, dat is wel iets om rekening mee te houden dus.

Van de drie duowagen soorten is dit wel de meest compacte versie. Het onderstel is vaak net zo groot of vergelijkbaar met een gewone kinderwagen. Dat is wel zo prettig met inklappen en het vervoeren in de achterbak van je auto.

Voordelen
  • Meest compacte duowagen
  • Makkelijker meenemen in auto
  • Snel ombouwen tot single wagen
Nadelen
  • Kindje onder heeft weinig zicht
  • Kinderen kunnen elkaar niet zien
  • Duozitje iets minder comfortabel

Drieling kinderwagens / meerlingwagens

Oh my, een drieling of zelfs nog meer baby’s. Dat kan natuurlijk ook nog! Hoe ga je al die kleintjes in hemelsnaam vervoeren?! Met een meerling kinderwagen natuurlijk. Aan alles is gedacht…

Meerlingwagens zijn ideaal voor grote gezinnen of bijvoorbeeld kinderopvangen. Soms kunnen deze wagens wel 6 kindjes tegelijk vervoeren.

Op dit moment zijn de meerlingwagens van bijvoorbeeld Childhome, Familidoo en Gaggle een prima optie. De zitjes bij een meerlingwagen hebben een draagvermogen van rond de 15kg (check per fabrikant het exacte gewicht) en de wagens beschikken vaak over grote stabiele achterwielen en zwenkwielen vooraan om makkelijk te manoeuvreren.

Moeder kust voeten van baby
Ga je op vakantie, dan is een reisbuggy ideaal

Buggy

En dan de buggy. Deze komt vaak in beeld als jouw kindje al wat ouder is. Het comfort van een wandelwagen, maakt plaats voor een lichtgewicht buggy die vooral snel en makkelijk in en uit te klappen is.

  • Inklappen – Een buggy kun je heel snel als een soort paraplu inklappen.
  • Lichtgewicht – De meeste buggy’s zijn licht van gewicht. Je kunt ze hierdoor prettiger vervoeren dan een wandelwagen. Maak je gebruik van een buggydrager, dan kun je ze zelfs op de fiets meenemen.
  • Verstelbaarheid – Een buggy kun je niet of slechts in een paar standen verstellen. Vaak zijn dat de normale positie, waarbij het kindje rechtop zit en de rustpositie, waarbij het iets achterover leunt. Een echte ligstand heeft een buggy meestal niet.
  • Materiaalkeuze – Voor de zitting van een buggy wordt vaak een enkele laag stof gebruikt. Dit geeft uiteraard minder comfort dan een wandelwagen, maar maakt het geheel wel een stuk lichter.
  • Versterkt eigen keuze – Doordat de zitting van een buggy laag bij de grond is, kan je kindje zelf in en uit stappen. Hierdoor kun je vaak langere stukken lopen met jouw kindje. De kleine kan uitrusten wanneer het dat nodig heeft, maar ook zelf de keus maken weer te gaan wandelen.

Voordelen

  • Stuk goedkoper dan wandelwagen
  • Ideaal om mee te nemen
  • Zeer licht van gewicht
  • Makkelijk in te klappen

Nadelen

  • Minder comfort
  • Nauwelijks vering

Reisbuggy

De reisbuggy heeft alle kenmerken van een gewone buggy, maar is nog weer iets lichter. Dat maakt ze ideaal als je op vakantie gaat en al genoeg koffers hebt om mee te sjouwen. En laten we het gewicht van dat kleine wondertje op je arm niet vergeten…

Buggy’s vind je van ongeveer 4 kg tot wel 9 kg. Een paar pakken suiker extra meesjouwen klinkt niet heel aantrekkelijk natuurlijk, let dus goed op het gewicht als je een buggy kiest voor op reis.

Kinderwagen hardlopen
Tegenwoordig zie je steeds meer ouders die hardlopen met een kinderwagen

Kinderwagen voor hardlopen (baby jogger)

Ben jij van de sportievere soort, dan is een hardloop-kinderwagen – ook wel baby jogger genoemd – wellicht iets voor jou. Deze kinderwagens zijn geschikt voor allerlei verschillende sporten, zoals hardlopen, snelwandelen of skaten.

  • Stabiele kinderwagen – Doordat een baby jogger 3 grote wielen heeft (2 achter en 1 voor), is het een hele stabiele kinderwagen. Belangrijk als je wat hogere snelheden bereikt natuurlijk.

Voordelen

  • Perfect voor de sportieve ouder
  • Glijden soepeltjes over de weg
  • Zeer stabiel

Nadelen

  • Niet erg compact
  • Meenemen vaak lastig
  • Geen autostoeltje mogelijk

Kinderwagen voor lange mensen

Niet iedere ouder is even lang. Ik ben zelf 1 meter 87, wat voor Nederlandse begrippen niet gigantisch is. Toch kan het lang genoeg zijn om met mijn voeten tegen de achterkant van de kinderwagen aan te schoppen als die te klein is.

Langere mensen kunnen dus moeite hebben om de juiste kinderwagen te vinden. Gelukkig kunnen de meeste kinderwagens tegenwoordig op allerlei manieren ingesteld worden. En daarnaast kun je letten op een aantal van de volgende kenmerken.

  • Hoogte kinderzitje of wieg – Hoe hoger deze geplaatst zijn, hoe minder jij als lange ouder door je rug hoeft te gaan om je kleine in en uit de kinderwagen te tillen.
  • Verstelbare duwstang – Bij de meeste kinderwagen kun je tegenwoordig de duwstang in hoogte verstellen. Een goede hoogte is belangrijk (niet alleen voor lange mensen), zeker als je wat langer met de kinderwagen gaat lopen.
  • Langere staplengte – Ik vond het zelf erg vervelend als de duwstang te dicht op de kinderwagen zat. Hierdoor kon ik niet mijn normale stappen zetten, maar had ik continue het gevoel dat ik moest inhouden.

Kinderwagen en autostoel in 1

Hou jij ervan om efficient te werk te gaan? Dan is een kinderwagen en autostoel in 1 wellicht iets voor jou.

Uiteraard hebben we het al gehad over de 3-in-1 combiwagens. Deze hebben een bijgeleverd autostoeltje, die je zelf op het onderstel kunt vastklikken. Je kunt de kinderwagen echter niet inklappen met het zitje erop vastgeklikt.

Een oplossing hiervoor is bedacht door het merk Doona. Zij maken kinderwagens en autostoeltjes in 1. Oftewel, je kunt de kinderwagen inklappen tot autostoel en direct in de auto monteren. Ideaal dus voor de ouder met haast.

Kinderwagen en bolderkar in 1

Het lijkt wel alsof er voor elke situatie tegenwoordig een kinderwagen bestaat (waarschijnlijk is dat ook zo). Toen ik dit artikel aan het schrijven was, kwam ik ook een kinderwagen tegen die om te bouwen is tot bolderkar.

Zo kwam ik het merk The Jiffle tegen. Zij maken een kinderwagen en bolderkar in 1. Ideaal als jouw kindjes al wat ouder zijn en zelf stukjes kunnen lopen. Bijvoorbeeld als je boodschappen met je kinderwagen gaat doen. Maar ook als je een dagje naar het strand gaat en veel wilt meenemen.

Moeder kijkt in babywagen
Er zijn allerlei verschillende soorten kinderwagens verkrijgbaar tegenwoordig

Waarop letten bij kopen van kinderwagen

Als je een kinderwagen gaat aanschaffen, zijn er veel dingen waar je op moet letten. Deze punten heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet. Zo weet je zeker dat je een kinderwagen koopt die past bij jou en je baby.

Veiligheid & hygiëne

  • 5 Punts gordel – Voor optimale veiligheid kies je een kinderwagen met een 5 punts gordel. Deze bewezen techniek geeft jou als ouder de rust dat je kindje goed en stevig vast blijft zitten. Ook als er onverwachte bewegingen zijn.
  • Stevig remsysteem – Kinderwagens met een remsysteem die met één stap kunnen worden in- of uitgeschakeld, zorgen voor een snelle en efficiënte manier om de kinderwagen op zijn plaats te houden. Ideaal als je bijvoorbeeld moet stoppen op oneffen oppervlakken of hellingen.
  • Stabiliteit – Niet elke kinderwagen is even stabiel, let dus goed op welke kinderwagen je kiest. Ben je van plan allerlei tassen aan de kinderwagen te hangen, dan is de stabiliteit nog belangrijker!
  • Dikte reiswieg matrasje – Let goed op hoe dik het matrasje van de reiswieg is. Een te dun matrasje is niet goed voor jouw baby. Een dikte van minimaal 3 cm wordt aangeraden.
  • Regenhoes of parasol – Wil je een regenhoes gebruiken tegen de regen of een doek tegen de zon, let dan goed op dat je de wagen niet volledig afsluit. Zorg dat er voldoende frisse lucht naar binnen kan.
  • Geen vaste slaapplek – Gebruik de reiswieg niet als vaste slaapplek. Is jouw kleine na een lange wandeling in slaap gevallen, dan is dat natuurlijk geen probleem. Zet de wagen met de kap omlaag op een koele plek neer tot jouw kleine wakker is geworden.
  • Wasbaar en schoonmaken – Een baby maakt er nu eenmaal snel een rommeltje van. Dan is het fijn als je onderdelen en met name stoffen van de kinderwagen makkelijk kunt wassen.

Comfort

  • Verstelbaar zitje – Kies een kinderwagen waarbij je het zitje in verschillende standen kunt zetten. Een pasgeboren baby ligt natuurlijk in een reiswieg, maar zodra baby’s groter worden zitten ze steeds vaker rechtop. De mogelijkheid om het zitje in een ligstand te plaatsen voor een snel dutje, kan dan zomaar een lifesaver blijken.
  • Verstelbare duwstang – Om niet met een kromme rug achter de kinderwagen aan te lopen, is het erg prettig om de duwstang in hoogte te kunnen instellen. Zeker als je een lange wandeling gaat maken, is een goede houding voor jou als ouder erg belangrijk.

Wendbaarheid en vering

  • Zwenkwielen – De meeste kinderwagens hebben zwenkwielen aan de voorkant. Dat is prettiger sturen en geeft je een draaicirkel waarmee je overal makkelijk kunt manoeuvreren. Het kan eventueel handig zijn om te controleren of je de zwenkwielen ook kunt vastzetten voor extra veiligheid.
  • Luchtbanden – Ga je veel “off-road” met de kinderwagen, bijvoorbeeld in het bos op wandelpaden, dan zijn luchtbanden wellicht prettiger. Deze hebben meer vering. Nadeel is wel dat ze lek kunnen gaan en dat je ze regelmatig even moet oppompen.
  • Foam banden – Zoek je een kinderwagen waar je minder onderhoud aan hebt, dan zijn foam banden prettiger. Deze kunnen niet lek gaan, maar zijn wel minder comfortabel dan luchtbanden.

Opvouwbaarheid en draagbaarheid

  • Inklappen – Niet elke kinderwagen kun je op dezelfde manier opvouwen. Test van te voren of de kinderwagen die je op het oog hebt, makkelijk en snel in te klappen is.
  • Formaat na inklappen – Controleer van te voren goed hoe groot de kinderwagen is als je hem hebt ingeklapt. Meet het formaat van de achterbak of achterbank van jouw auto, zodat je zeker weet dat het makkelijk gaat passen. Dat voorkomt een hoop frustraties achteraf!
  • Gewicht – Ben je van plan om de kinderwagen vaak mee te nemen, dan is een lichtgewicht kinderwagen wellicht een prettigere keuze.
Vader op stap met kind en uitkijkende over meer
Waar moet je op letten als je een kinderwagen koopt?

Opbergruimte en accessoires

  • Boodschappen – Ga je geregeld boodschappen doen met de kleine, dan is het prettig om voldoende ruimte voor boodschappen te hebben. Controleer hoeveel ruimte het vak onder de kinderwagen heeft en of je daar makkelijk ook grotere spullen in kunt doen.
  • Voetenzak – Een kinderwagen is niet goedkoop. Kijk daarom goed wat je allemaal voor accessoires krijgt bij jouw aanschaf. Een voetenzak is ideaal als het wat kouder is. Vaak zijn de voetenzakken die horen bij de kinderwagen zo gemaakt, dat de gordel door gaten in de voetenzaak gaat. Veilig en lekker warm tegelijk.
  • Regenhoes – Een regenhoes is met het Nederlandse weer geen overbodige luxe. Zorg dat er altijd voldoende frisse lucht onder de regenhoes kan komen.
  • Zonnekap – Een zonnekap of parasol kan erg prettig zijn tijdens vakantie’s of als de zon in Nederland ook eens schijnt.
  • Klamboe – In de zomer kan het voorkomen dat er veel muggen zijn. Een klamboe zorgt ervoor dat jouw kleine veilig is en niet onder de muggenbulten komt te zitten.
  • Luiertas – Sommige kinderwagens bieden een matchende luiertas aan. Deze kun je vaak met handige haken aan de kinderwagen vastmaken. Ideaal, want je moet een hoop meesjouwen met zo’n kleintje. Bekijk hier de beste luiertassen van 2024.
  • Bekerhouder – Jouw dagelijkse dosis cafeïne of proteïne shake kun je handig meenemen in een bekerhouder. Zo heb je de handen vrij als dat nodig is.

Aanpasbaarheid en aanpassingsvermogen

  • 3-in-1 kinderwagen – Kies je voor een 3-in-1 kinderwagen, dan ben je in alle situaties voorzien. Van reiswieg (0 tot 6 a 9 maanden), zitje (vanaf het moment dat je kleine zelfstandig kan zitten) tot een autozitje voor het vervoeren van je baby in de auto.
  • Autozitje compatibel – Kies jij niet voor een 3-in-1 kinderwagen, kijk dan goed welke autozitjes er allemaal passen op jouw kinderwagen. Hoewel een 3-in-1 kinderwagen niet goedkoop is, kan het los kopen van de verschillende onderdelen nog wel duurder uitkomen.
  • Maxi-Cosi adapters – We kennen allemaal de Maxi-Cosi als autozitje. Voor veel kinderwagens zijn er adapters verkrijgbaar om jouw Maxi-Cosi op de kinderwagen te plaatsen.
Welk merk kinderwagen kiezen
Zie je door de kinderwagen merken het bos niet meer?

Welke merken kinderwagens zijn goed

Als je gaat shoppen voor een kinderwagen, kom je er al snel achter dat er ontzettend veel verschillende merken zijn. Je zult ook zien dat er verbazingwekkend veel Nederlandse merken te vinden zijn!

Hieronder vind je een lijst met kinderwagen merken die bewezen hebben goede producten te leveren. De lijst is samengesteld op alfabetische volgorde. Daarnaast zijn er drie prijssegmenten gedefinieerd, namelijk laag (💰), middel (💰💰) en hoog (💰💰💰).

Anex

Oprichting2012
PubliekModebewuste ouders
Prijssegment💰💰💰
Over AnexAnex heeft met de Anex IQ de eerste kinderwagen op de markt gebracht die een reiswieg, zitje, buggy en twee sets verschillende wielen in één product aanbiedt. De Anex IQ kinderwagen kan zo met je baby meegroeien door het frame te verkleinen of uit te breiden. Daarnaast heeft Anex een gepatenteerd systeem om schokken te absorberen.
Bekende modellenAnex IQ, Anex I, Anex m/type PRO

Bugaboo

Oprichting1999
PubliekModebewuste ouders op zoek naar veelzijdigheid
Prijssegment💰💰💰
Over BugabooBugaboo is een Nederlands premium kinderwagen merk dat bekend staat om zijn innovatieve en hoogwaardige producten. Bugaboo, opgericht in 1999, heeft wereldwijde erkenning gekregen vanwege zijn stijlvolle en veelzijdige kinderwagens. Het merk staat bekend om zijn modulaire ontwerp, waardoor ouders hun kinderwagens kunnen aanpassen en aanpassen aan verschillende terreinen en levensstijlen.
Bekende modellenBugaboo Fox, Bugaboo Dragonfly, Bugaboo Donkey

Cybex

Oprichting2014
PubliekOuders met een urban lifestyle
Prijssegment💰💰💰
Over CybexCYBEX is gespecialiseerd in de productie van autostoelen, draagzakken, kindermeubels en kinderwagens ontworpen voor een urban lifestyle, waarbij veiligheid, design en functionaliteit voorop staan.
Bekende modellenCybex Mios, Cybex Priam, Cybex Coya

Doona

Oprichting2013
PubliekOuders met een urban lifestyle
Prijssegment💰💰💰
Over DoonaDoona is een gerenommeerd kinderwagen merk dat bekend staat om zijn innovatieve en multifunctionele hybride kinderwagen-autostoeltje. Doona, gelanceerd in 2013, werd populair dankzij de introductie van een uniek concept waarbij het autostoeltje eenvoudig kan worden omgevormd tot een kinderwagen zonder dat er extra onderdelen nodig zijn.
Bekende modellenDoona i

Dubatti

Oprichting2011
PubliekOuders die zoeken naar premium en gepersonaliseerde kinderwagens.
Prijssegment💰💰💰
Over DubattiDubatti is een luxe kinderwagen merk afkomstig uit Nederland, bekend om zijn hoogwaardige en aanpasbare kinderwagens. Dubatti, opgericht in 2011, richt zich erop ouders de mogelijkheid te bieden hun kinderwagens aan te passen aan individuele voorkeuren en behoeften.
Bekende modellenDubatti One, Dubatti Two, Dubatti Smart

Easywalker

Oprichting1989
PubliekOuders die zoeken naar veelzijdige en compacte ontwerpen
Prijssegment💰💰 tot 💰💰💰
Over EasywalkerEasywalker, opgericht in 1989, is een bekend Nederlands merk voor kinderwagens. Het merk heeft een lange geschiedenis in het produceren van functionele en modieuze kinderwagens. Easywalker legt vaak de nadruk op veelzijdige en vooral compacte ontwerpen die geschikt zijn voor ouders met een urban lifestyle. Daarnaast werkt Easywalker geregeld samen met iconische merken zoals MINI en Disney en combineert zo innovatieve functies met fashion.
Bekende modellenHarvey⁵ Premium, Jimmey, Miley², Jackey

Joolz

Oprichting2004
PubliekOuders die zoeken naar een duurzame kinderwagen
Prijssegment💰💰💰
Over JoolzJoolz is een Nederlands merk voor kinderwagens, dat bekend staat om zijn milieuvriendelijke en stijlvolle oplossingen. Joolz, opgericht in 2004, legt sterke nadruk op duurzaamheid, het gebruik van organische materialen en het implementeren van een milieubewuste productie.
Bekende modellenJoolz Day⁵, Joolz Aer+, Joolz Geo³

Koelstra

Oprichting1934
PubliekOuders die zoeken naar budgetvriendelijke opties
Prijssegment💰💰
Over KoelstraKoelstra is een Nederlands merk voor kinderwagens met een geschiedenis die teruggaat tot maar liefst 1934. Het merk legt de nadruk op functionaliteit en gebruiksgemak en biedt kinderwagens die geschikt zijn voor verschillende levensstijlen. Met een reputatie op het gebied van betrouwbaarheid en betaalbaarheid, richt Koelstra zich op ouders die prioriteit geven aan functionaliteit en budgetvriendelijke opties.
Bekende modellenNEXT, GEN, RE-ACT

Maxi-Cosi

Oprichting1984
PubliekOuders die zoeken naar betrouwbaarheid en veiligheid
Prijssegment💰💰 tot 💰💰💰
Over Maxi-CosiMaxi-Cosi is een merk dat wereldwijd bekend staat om zijn expertise op het gebied van autostoeltjes voor kinderen en kinderwagens. Maxi-Cosi geeft prioriteit aan veiligheid en comfort in zijn producten.
Bekende modellenPlaza+, Soho, Pebble

Mutsy

Oprichting1937
PubliekOuders die zoeken naar stijl en veelzijdigheid
Prijssegment💰💰 tot 💰💰💰
Over MutsyMutsy, opgericht in 1937, is een Nederlands merk voor kinderwagens en staat bekend om zijn veelzijdige en stijlvolle kinderwagens. Het merk staat bekend om zijn modulaire systemen waarmee ouders hun kinderwagens kunnen aanpassen met verschillende componenten en accessoires.
Bekende modellenNexo+, Flow, Nio, Evo

Nuna

Oprichting2007
PubliekOuders die zoeken naar hoogwaardige en duurzame kinderwagens
Prijssegment💰💰💰
Over NunaNuna is een Nederlands merk, bekend om zijn eigentijdse en innovatieve kinderwagens en autostoeltjes. Nuna, opgericht in 2007, focust zich op het combineren van stijl, veiligheid en functionaliteit. Nuna legt de nadruk op milieuvriendelijke materialen en doordachte techniek.
Bekende modellenTRIV next, TRVL, IXXA

Pericles

Oprichting1995
PubliekOuders die zoeken naar budgetvriendelijke opties
Prijssegment💰 tot 💰💰
Over PericlesPericles, opgericht in 1995, staat bekend om zijn focus op veiligheid, comfort en praktische ontwerpen. Pericles wil ouders betrouwbare en betaalbare kinderwagens bieden.
Bekende modellen1GO2, Crios 3.0

Quinny

Oprichting1950
PubliekOuders met een urban lifestyle
Prijssegment💰💰 tot 💰💰💰
Over QuinnyQuinny, opgericht in Nederland, combineert stijl met functionaliteit en biedt kinderwagens die zijn ontworpen voor het leven in de stad. Het merk staat bekend om zijn strakke en moderne ontwerpen, vaak voorzien van innovatieve en compacte vouwmechanismen.
Bekende modellenZapp Flex, VNC, LDN

Qute

Oprichting2011
PubliekOuders die zoeken naar een betaalbare optie
Prijssegment💰 tot 💰💰
Over QuteQute kenmerkt zich door een modern design waarbij veel aandacht uit gaat naar materiaalkeuze. Qute let op een goede prijs-kwaliteit verhouding en de betaalbaarheid van de kinderwagens.
Bekende modellenQ-cruiser, Q-rider, Q-journey, Q-move

Stokke

Oprichting1932
PubliekOuders die zoeken naar innovatieve en ergonomische kinderwagens
Prijssegment💰💰💰
Over StokkeStokke is een Noors merk dat bekend staat om zijn prachtig gestylde en innovatieve kinderwagens. Stokke kennen we van zijn iconische Xplory-kinderwagen. Deze kinderwagen heeft een uniek verhoogd zitontwerp, wat het kindje dichter bij de ouder brengt. Stokke-kinderwagens hebben een ergonomisch ontwerp en zijn gemaakt met hoogwaardige materialen.
Bekende modellenXplory, YOYO²

Thule

Oprichting1942
PubliekOuders die graag buitenactiviteiten ondernemen
Prijssegment💰💰💰
Over ThuleThule is een Zweeds merk dat bekend staat om op outdoor en avontuur gerichte kinderwagens. Thule, opgericht in 1942, maakt voornamelijk kinderwagens die zijn ontworpen voor een actieve levensstijl. De kinderwagens hebben vaak een robuuste constructie, all-terrain banden en zijn geschikt voor gebruik in de stad en off-road.
Bekende modellenThule Shine, Thule Spring, Thule Urban Glide, Thule Sleek

The Jiffle

Oprichting2009
PubliekOuders die een 6-in-1 kinderwagen zoeken
Prijssegment💰💰
Over The JiffleThe Jiffle is een Nederlands merk die zich met hun The Jiffle wagon richt op ouders die houden van uitdagingen. Met de 6-in-1 kinderwagen (bolderkar en meer) weet jij zeker dat je al die uitdagingen aan kan.
Bekende modellenThe Jiffle Wagon 2

UPPAbaby

Oprichting2006
PubliekOuders die prioriteit geven aan veelzijdige functionaliteit
Prijssegment💰💰💰
Over UPPAbabyUPPAbaby is een Amerikaans merk dat bekend staat om zijn hoogwaardige en stijlvolle kinderwagens en autostoeltjes. UPPAbaby legt de nadruk op veiligheid, gebruiksgemak en een strakke esthetiek.
Bekende modellenVista, Cruz, Ridge
FAQ Babyvraag.nl
Welke vragen heb jij over kinderwagens?

Veelgestelde vragen over kinderwagens

Welke soorten kinderwagens zijn er allemaal?

Er is tegenwoordig voor bijna elke situatie weer een andere kinderwagen bedacht. In grote lijnen hebben we het over wandelwagens, combiwagens, duowagens, meerlingwagens, buggy’s en babyjoggers voor sportende ouders.

Waar moet je op letten bij het kopen van een kinderwagen?

Er zijn een hoop dingen die op je af komen als je een kinderwagen gaat aanschaffen. Denk onder andere na over de prijs, hoe opvouwbaar is de kinderwagen, past hij in de achterbak van jouw auto, heb je een autozitje wat op het onderstel past, welke accessoires krijg je erbij, kun je de bekleding gemakkelijk wassen, is het mogelijk de rijrichting van het stoeltje aan te passen en is er voldoende ruimte om spullen mee te nemen.

Welke kinderwagen past bij mij?

Kies een kinderwagen die passend is bij jouw levensstijl en de dagelijkse activiteiten die je onderneemt met je baby. Bedenk ook goed wat voor soort wegen je tegenkomt in jouw omgeving. Is dat veel onverhard of juist geasfalteerd? Kies je iets wat niet passend is bij jouw situatie, dan zul je al snel frustraties voelen. Je gebruikt een kinderwagen ten slotte dagelijks.

Welke kinderwagen voor lange mensen?

Belangrijk voor lange mensen is de mogelijkheid om de duwstang van een kinderwagen aan te kunnen passen. Ook is het prettig als de reiswieg niet te laag op het onderstel staat. Hierdoor hoef je niet ver naar beneden te bukken om jouw kleine uit de kinderwagen te halen.

Welke kinderwagen als je wilt hardlopen?

Babyjoggers zijn ideale kinderwagens voor mensen die willen hardlopen. Ze zijn vaak langer met twee grote achterwielen. Dit maakt ze extra stabiel als je meer vaart gaat maken.

Welke kinderwagen is het beste?

Er is niet 1 beste kinderwagen. Het hangt af van jouw situatie en baby welke kinderwagen het beste bij jouw past. Heb je advies nodig, stuur dan een mail naar [email protected] en ik probeer je zo goed mogelijk verder te helpen.

Wat is de gemiddelde prijs van een kinderwagen?

De prijs van een kinderwagen is afhankelijk van het merk dat je kiest en natuurlijk wat er allemaal voor accessoires bij komen. Is het bijvoorbeeld een wandelwagen met alleen een zitje of een 3-in-1 kinderwagen waardoor je op de lange termijn wellicht minder kwijt bent. Reken erop dat je minimaal tussen de 500 en 1000 euro kwijt zult zijn voor een goede kinderwagen.

Wanneer kinderwagen ombouwen?

Kan jouw baby zelfstandig zitten? Dan is het wellicht tijd om de reiswieg op te bergen en gebruik te gaan maken van het zitje. In eerste instantie zal je deze nog tegen de rijrichting in plaatsen, zodat ze papa en mama goed in het oog kunnen houden. Na verloop van tijd plaats je het zitje met de rijrichting mee, zodat jouw peuter de wereld goed in zich kan opnemen.

Waarom buggy in plaats van kinderwagen?

Is jouw kleine al wat groter, dan stappen veel mensen over op een buggy. Een buggy is vaak lichter van gewicht en hierdoor makkelijker mee te nemen. Daarnaast kan een peuter bij een buggy vaak zelfstandig in en uitstappen. Dit geeft een gevoel van controle en vergemakkelijkt de wandeluitstapjes aanzienlijk.

Wat kun je nu doen?

  • Deel dit bericht op sociale media
  • Deel jouw ervaring door een reactie achter te laten
  • Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte
  • Lees gerelateerde artikelen of bekijk het blog
Babyvraag.nl Nieuwsbrief
Standaard Nieuwsbrief
Maximaal 1x per week leuke tips en nieuwe artikelen. Uitschrijven kan op elk moment.
Foto van auteur

Als vader van drie prachtige dochters, weet ik goed wat er allemaal op je af komt als je voor het eerst papa of mama wordt. Babyvraag.nl is bedoeld om (nieuwe) ouders te helpen hun weg te vinden in het ouderschap.