Na het lezen van dit artikel weet jij wat het belang is van een goede baby hygiëne en hoe in bad gaan daaraan kan bijdragen. Ook weet je hoe vaak een newborn, peuter of kleuter in bad gaat en leer je de signalen herkennen die aangeven dat het tijd is om in bad te gaan.
Kortom, een handige lijst met tips die van de eerste badder ervaring met jouw baby, een onvergetelijke en ontspannen herinnering maken.
- Babybad kopen – Welke soorten en wat is belangrijk?
- Jouw baby in bad – Van A tot Z met handig 9 stappenplan
Belang van baby hygiëne
Een goede baby hygiëne is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van het immuunsysteem van jouw kindje.
Zeker in de eerste levensmaanden, is je baby nog slecht in staat om zelf infecties en ziektekiemen te lijf te gaan. Zo is de huid van een pasgeboren baby dunner dan die van volwassenen en aanzienlijk gevoeliger voor irriterende stoffen.
In bad gaan is daarom een belangrijk onderdeel voor een goede baby hygiëne. Zo kun je de huid reinigen, luieruitslag voorkomen en andere huidirritaties de baas blijven.
Voordat jouw baby klaar is voor een volledig bad, kun je al starten met een nat warm washandje. Hiermee maak je het gezicht, de nek, handen en luierstreek schoon.
Hoe vaak moet mijn kindje in bad
Het antwoord op de vraag hoe vaak een baby in bad moet, kan voor nieuwe ouders soms als een verrassing klinken. In tegenstelling tot volwassenen hebben baby’s namelijk geen dagelijks bad nodig.
Sterker nog, als je de huid van jouw baby te vaak wast, kan dit leiden tot uitdroging en huidirritaties. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Hoe vaak een kindje gewassen moet worden, is afhankelijk van de leeftijd.
Pasgeboren baby / newborn
Pasgeboren baby’s doe je maximaal 2 tot 3 keer per week in bad. Door de baby niet dagelijks in bad te doen, voorkom je huidirritaties en uitdroging. Ook hoeft een newborn niet lang in bad. Vaak is 5 a 10 minuten al voldoende.
Een newborn baby kun je wel dagelijks met een washandje schoonmaken. Richt je daarbij met name op de luierstreek om luieruitslag te voorkomen. Ook de nek en andere plooien van je baby kunnen plekken zijn waar vuil en stof zich ophoopt.
Met een nat warm washandje kun je dit gemakkelijk weghalen, bijvoorbeeld als de baby op een aankleedkussen ligt. Zorg dat je een hydrofiele doek bij de hand hebt om alles goed droog te deppen.
Peuter en kleuter
Is jouw kindje al wat groter, dan zal de frequentie van in bad gaan wat hoger worden. Peuters gaan stap voor stap de wereld verkennen en worden daarbij sneller vuil.
Kruipt jouw peuter de hele dag over de grond of ben je begonnen met vaste voeding, dan kan ik mij voorstellen dat een dagelijks badje geen overbodige luxe is.
Een kleuter kruipt natuurlijk niet meer over de grond. Een dagelijkse bad of douche beurt is dan niet perse nodig. Ook het zweet van een kleuter is in principe nog reukloos. Pas vanaf een jaar of 7 kun je dit gaan ruiken.
Beslissen of jouw kleuter een wasbeurt nodig heeft, hangt dus vooral af van wat ze die dag gedaan hebben en hoe vuil ze daarbij geworden zijn.
Belangrijk blijft om de juiste baby verzorgingsartikelen te gebruiken. Denk daarbij aan milde babyzepen die de huid van je kindje niet irriteren. Gebruik zeep die speciaal is samengesteld voor pasgeborenen. Deze zijn vrij van agressieve chemicaliën die de huid van je kindje irriteren.
Wanneer moet mijn baby in bad
Een goed moment om je baby in bad te doen is voor je gaat voeden. Zo voorkom je dat de kleine misschien moet overgeven. Zorg er wel voor dat je baby niet TE hongerig is. Een hongerige baby werkt nu eenmaal niet graag mee.
Naast deze algemene “regel”, is het belangrijk om zelf per situatie te bekijken of jouw baby in bad moet. Ik heb hieronder een aantal situaties voor je op een rijtje gezet.
Zichtbare smurrie
Is jouw peuter begonnen met vaste voeding? Reken dan maar op een hoop smurrie. De vraag is eerder waar de smurrie niet zit dan wel.
Zichtbare smurrie is uiteraard een goed teken, dat jouw peuter gewassen moet worden. Soms is dat in bad, maar wat ik zelf ook vaak deed was de kleine meenemen onder de douche.
Luieruitslag
Bijna elke baby krijgt wel eens met luieruitslag te maken. Luieruitslag ontstaat doordat de huid zacht wordt van de urine en ontlasting. Deze zachte huid schuurt tegen de luier, met rode en geïrriteerde billen tot gevolg. Luieruitslag dus.
Om de pijn wat verzachten, kun je ervoor kiezen wat kamille in het bad te doen. Kamille weert ontstekingen en werkt ontsmettend. Daarnaast vermindert het eventuele jeuk.
Naast je baby in bad doen, kun je er ook voor kiezen de rode billen met schoon lauw warm water schoon te maken. Gebruik daarbij een washandje en geen zeep. Let ook goed op dat je geen producten gebruikt die de gevoelige rode huid nog extra kunnen irriteren.
Zonnebrand of muggenspray
Ben je een dagje aan het strand geweest, dan heb je jouw baby natuurlijk goed ingesmeerd. Let overigens op dat je baby’s onder de 12 maanden zoveel mogelijk uit de zon houdt.
Heb je jouw baby ingesmeerd met zonnebrand, dan is het een goed idee om bij thuiskomst de kleine even in bad te doen. Door je kleine in bad te doen, kun je makkelijk en snel het zand en de zonnebrand verwijderen en voorkom je huidirritaties.
Hetzelfde geldt voor muggenspray. Let goed op dat je muggenspray geschikt voor baby’s.
Voor baby’s jonger dan 2 maanden gebruik je producten zonder DEET. Is jouw baby tussen de 2 en 24 maanden, dan gebruik je producten met maximaal 30% DEET.
Lichaamsgeur
Over het algemeen hebben baby’s geen vervelende lichaamsgeur. Het tegenovergestelde is waar als je het mij vraagt, even afgezien van die fijne luiergeurtjes natuurlijk…
Vanaf een jaar of 7 kan het zijn dat kinderen meer naar zweet gaan ruiken. Dit komt doordat huidbacteriën het transpiratievocht afbreken. Hierbij ontstaat de typische zweetlucht.
Eczeem
Heeft jouw baby last van eczeem, dan is dat natuurlijk erg vervelend. De jeuk en rode huid kan voor een kleine vaak ondraaglijk voelen.
Wil je jouw spruit wat verlichting geven, dan kan een zemelen badje de oplossing zijn. Strooi bijvoorbeeld wat fijngemalen biologische havermout in een lauw warm badje. Uiteraard kun je ook voor badproducten kiezen waar havermout in zit.
Doe je kleine echter niet te vaak in bad, want dat kan juist averechts werken. Water droogt de huid namelijk uit (ik weet dat dit gek klinkt, maar toch is het zo). Een droge huid verergert de klachten van eczeem en dat wil je uiteraard niet.
Kijk goed naar de temperatuur van het baby badje, want ook te warm water verhevigd de klachten.
Checklist – Wat heb je nodig als je baby in bad gaat
Als je baby in bad gaat, is het belangrijk van te voren een aantal dingen klaar te leggen. Dit zorgt ervoor dat je tijdens het badderen volledig kunt focussen op jouw baby.
Hieronder een handige checklist met spullen en waarom je het nodig kunt hebben.
Checklist
- Badthermometer – Voorkom een te koud (of erger) een te warm bad. Met een badthermometer weet je zeker dat het badje rond de 37 graden is.
- Aankleedkussen – Door voordat je de baby in bad gaat doen alles klaar te leggen bij het aankleedkussen, heb je geen stress zodra de kleine uit bad komt.
- Grote handdoek of hydrofiele luier – Ik leg vaak een grote hydrofiele luier over mijn schouder. Zodra de kleine uit bad komt, kun je deze direct om de wurm heen wikkelen waarmee je bibberende tandjes voorkomt.
- Badcape – Als alternatief voor de hydrofiele luier, kun je kiezen voor een badcape. Deze houdt je baby ook lekker warm en is voorzien van een handige capuchon.
- Babyzeep of -wasgel – Niets zo vervelend als erachter komen dat je geen babyzeep in de buurt hebt als de kleine al in bad zit. Onbeheerd die smurf achterlaten gaat niet en geloof mij, om de haverklap in en uit bad gaan vinden die kleintjes maar niks.
- Babyshampoo – Prikkende ogen, wie kent het niet van vroeger. Tegenwoordig is er gelukkig babyshampoo. Zonder gekke stofjes die slecht zijn voor de huid en geen prikkende ogen meer!
- Badspeeltjes – Is jouw baby al wat groter, dan zijn leuke badspeeltjes een musthave. Ook ontstaat er zo een prettige ervaring met in bad gaan.
- Baby lotion – Om een droge huid te voorkomen, smeer je na het in bad gaan je baby in met baby lotion. Denk met name aan plekken zoals de oksels, luierstreek en andere plooien.
- Borstel of kam – Ik heb zelf drie dochters. Haren kammen is dus een taak, die vaak meer dan 1x per dag voorbij komt. Uiteraard hebben baby’s vaak nog weinig haar te kammen, maar voor je het weet sta je vlechten en paardenstaarten te maken.
- Nagelschaartje – Nadat je baby in bad is geweest, zijn de nagels lekker zacht. Een perfect moment om ze eventjes bij te werken dus.