Jouw baby in bad – Van A tot Z met handig 9 stappenplan

Foto van auteur
Laatste update op

Ben jij net papa of mama geworden? Gefeliciteerd! En nu is het moment aangebroken dat de kleine voor het eerst in bad gaat? Dan ben je hier aan het juiste adres. Ik heb namelijk een compleet "Baby gaat in bad" stappenplan voor je geschreven.

Babyspulletjes om in bad te gaan
Wat heb je allemaal nodig als jouw baby in bad gaat?

Eerste keer badderen voor jouw baby

De eerste keer dat je baby in bad gaat is natuurlijk best wel spannend. De meeste baby’s gaan op de 2e of 3e dag na de bevalling voor het eerst in bad. De kans is groot dat je daarbij geholpen wordt door jouw kraamverzorger.

Om goed voorbereid te zijn, wil je je misschien al wat inlezen. Daarom heb ik voor jou het stappenplan “baby in bad” geschreven. Zo weet je vast wat er komt kijken bij het in bad doen van een baby.

Stappenplan – Baby in bad doen

Benodigde tijd: 10 minuten

Je baby voor het eerst in bad doen kan best spannend zijn. Met dit stappenplan weet je zeker dat het een prettige ervaring gaat worden voor jou en je baby.

  1. Een fijne kamertemperatuur

    Een pasgeboren baby kan zichzelf nog niet goed warm houden. Zorg daarom dat de kamer waar je baby in bad gaat (en waar je de kleine gaat uitkleden), goed op temperatuur is. Een graad of 24 is ideaal. Zorg ook dat je deuren en ramen gesloten houdt, zodat het niet kan tochten.

  2. Leg alle badspullen klaar

    Om stress te voorkomen tijdens het in bad gaan van jouw kleine, is het handig om alles wat je nodig hebt al klaar te leggen. Denk aan de volgende dingen:

    Washandje, hydrofiele luiers, verwarmde kruik, badje, badthermometer, badcape, aankleedkussen met hydrofiele luier, luiers, billendoekjes, zeepvrije wasgel.Baby badeendje

  3. Kleertjes lekker voorverwarmen

    Een pasgeboren baby kan zelf zijn lichaamstemperatuur maar moeilijk op peil houden. Daarom helpen we de kleine spruit door de kleertjes en hydrofiele luiers voor te verwarmen.

    Dit kan je doen door de kleertjes bij een warme kruik te leggen. Zorg dat je controleert of de kleren niet TE warm zijn, voordat je jouw baby ermee aankleedt.

  4. Badje vullen met water

    Ligt alles klaar en worden de kleertjes voorwarmt, dan is het tijd je met het badje zelf bezig te houden. Zorg natuurlijk eerst dat het badje goed schoon is.

    We gaan het badje nu vullen met water. Let daarbij op de temperatuur (ongeveer 37 graden). Een badthermometer is handig om ervoor te zorgen dat het water tijdens het badderen tussen de 36 en 38 graden blijft.

    Heb je geen badthermometer, dan kun je het water ook controleren met je elleboog. Deze is gevoeliger dan je hand en zo weet je zeker dat het water niet te warm of koud is.

  5. Uitkleden van je baby

    Is de kamer lekker op temperatuur (24 graden), staat het badje klaar met water (37 graden) en staan alle badspullen klaar? Dan is het tijd om jouw kleine uit te kleden.

    Kleed je baby liggend op een aankleedkussen uit. Leg een voorverwarmde hydrofiele luier onder je pasgeboren baby, zodat hij lekker warm blijft. Heeft de kleine gepoept of geplast, dan is het handig dit eerst schoon te maken met een billendoekje. Zo heb je niet direct al vies badwater.Baby op aankleedkussen

  6. Je baby gaat in bad

    Nu is het echt tijd om de kleine in bad te gaan doen. Het is hierbij ontzettend belangrijk dat je de nek van jouw baby ALTIJD ondersteund.

    Een handige techniek om je baby boven water te houden: doe je arm onder de oksel van de kleine door. Pak nu het armpje aan de andere kant vast. Zo zorg je ervoor dat de kleine druif altijd boven water blijft. Een klein laagje water kan namelijk al zorgen voor verdrinking.

  7. Je baby wassen

    Ligt de kleine smurf lekker ontspannen in bad, dan is het tijd om echt te gaan wassen. Bij het wassen gebruik je enkel producten die geschikt zijn voor baby’s.

    Je gaat nu rustig stap voor stap je baby wassen. Dit kun je doen met je handen of een washandje. Let extra op plekken met veel plooien waar vuil zich kan ophopen. Denk aan de billen, knieholtes, navel, oksels, achter de oren en tussen vingers en tenen.

    Let tijdens het wassen goed op de temperatuur van het water. Zorg dat het altijd tussen de 36 en 38 graden blijft.

  8. Je baby afdrogen

    Als je klaar bent met het wassen van je baby, kun je de kleine uit bad halen. Wikkel hem daarbij direct in een voorverwarmde hydrofiele luier. Dit kun je doen door de hydrofiele luier klaar te leggen op een aankleedkussen en de baby daarop te leggen.

    Je gebruikt een hydrofiele luier en geen handdoek om je baby af te drogen, omdat een hydrofiele luier dunner is. Hierdoor kan je makkelijker tussen alle plooien van je baby afdrogen.Baby op aankleedkussen

  9. Je baby aankleden

    Na het afdrogen / deppen kun je talkpoeder gebruiken als jouw baby snel last krijgt van huidirritaties. Daarna doe je de kleine een schone luier aan.

    Als het goed is zijn de klaargelegde kleertjes inmiddels lekker warm door de kruik. Let goed op dat de kleertjes niet te warm zijn. Denk daarbij vooral aan ijzeren drukknoopjes.

Wat kun je nu doen?

  • Deel dit bericht op sociale media
  • Deel jouw ervaring door een reactie achter te laten
  • Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte
  • Lees gerelateerde artikelen of bekijk het blog
Babyvraag.nl Nieuwsbrief
Standaard Nieuwsbrief
Maximaal 1x per week leuke tips en nieuwe artikelen. Uitschrijven kan op elk moment.
Foto van auteur

Als vader van drie prachtige dochters, weet ik goed wat er allemaal op je af komt als je voor het eerst papa of mama wordt. Babyvraag.nl is bedoeld om (nieuwe) ouders te helpen hun weg te vinden in het ouderschap.